Prečo COVID-19 postihuje viac mužov ako ženy? Vedci vysvetlili, akú úlohu zohráva pohlavie pri riziku infekcie koronavírusom

Taliansko je v tejto fáze pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 druhým najviac postihnutým regiónom na svete. V krajine každý deň stúpajú počty obetí, a klinickí lekári upozorňujú aj na fakt, že muži trpia závažnejšou formou ochorenia COVID-19 ako ženy.
Prečo COVID-19 postihuje viac mužov ako ženy?

Zdroj: Pexels.com

Správy z Talianska, kde počet obetí ochorenia COVID-19 naďalej stúpa, naznačujú, že mužské pohlavie je ďalším rizikovým faktorom chorobnosti, popri starobe a predchádzajúcich zdravotných komplikáciách.

Tento faktor vyplýva aj z predchádzajúcich pandémií, vrátane koronavírusu SARS z roku 2003 a španielskej pandémie chrípky z roku 1918.

Prečo COVID-19 postihuje mužov viac ako ženy?

Taliansko je v tejto fáze pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 druhým najviac postihnutým regiónom na svete. V krajine každý deň stúpajaú počty obetí, a klinickí lekári upozorňujú, že muži trpia závažnejšou formou ochorenia COVID-19 ako ženy.

V Taliansku je viac infikovaných mužov, ktorí sú hospitalizovaní v nemocniciach a tiež viac mužov zomiera v mladšom veku v provnaní so ženami.

Rovnaký trend bol pozorovaný aj v Číne, kde epidémia COVID-19 prepukla. Čínske Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb preskúmalo viac ako 40-tisíc prípadov.
Výsledky ukázali, že 2,8% infikovaných mužov zomrelo, zatiaľ čo choroba sa stala osudnou iba u 1,7 % žien.

Zdá sa, že aj pri deťoch mladších ako 16 rokov hrá pohlavie úlohu pri prenose ochorenia COVID-19. Štúdia skúmajúca 171 detí a dospievajúcich, ktorí boli liečení na COVID-19 v detskej nemocnici vo Wu-chane, zistila, že chlapci sa nakazia častejšie ako dievčatá.

Podľa Sabry Klein, ktorá študuje pohlavné rozdiely vo vírusových infekciách na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, to nie je žiadnym prekvapením.

Toto je vzor, ktorý sme videli s mnohými vírusovými infekciami dýchacích ciest - muži môžu mať horšie výsledky. Zažili sme to aj s inými vírusmi. Ženy s nimi lepšie bojujú, “ uviedla pre Independent.

Estrogén a chromozóm X

Presná príčina tohto rozdielu nie je známa, predpokladá sa však, že pohlavný hormón estrogén, ktorý je hojne zastúpený u žien, pravdepodobne zohráva kľúčovú úlohu vo fungovaní imunitného systému.

Veľa kódovaných génov imunitného systému sa tiež vyskytuje na chromozóme X, z ktorých ženy majú dva, zatiaľ čo muži majú iba jeden.

Rovnako ako tieto biologické predispozície sa predpokladá, že kľúčovú úlohu by tiež mohol zohrávať životný štýl.


Prečítajte si aj:

Príznaky spojené s ochorením COVID-19 môžu byť aj strata čuchu a chuti, tvrdia odborníci

Vakcíny a liek na koronavírus: Všetko, čo potrebujete vedieť!