Zanechajte svoje fajčenie, zvýšite svoju odolnosť proti COVID-19! Vyzýva Slovenská pneumologická spoločnosť

Fajčenie klasických, ale aj elektronických cigariet, vedie z dlhodobého hľadiska k zníženiu imunity našich pľúc voči vírusovým a bakteriálnym infekciám.
Fajčiari majú až 14x vyššie riziko ochorieť na COVID-19!

zdroj: pickpick.com

Fajčiari majú až 14x vyššie riziko ochorieť na COVID-19

Slovenská pneumologická a ftizeologická spoločnosť SLS vyzýva fajčiarov, aby možno práve v tomto, pre nás všetkých náročnom období pandémie koronavírusu, vykročili k správnemu rozhodnutiu – zanechaniu svojej závislosti.

Európska respiračná spoločnosť (ERS) tento týždeň upozornila na fakt, že fajčiari majú až 14 x vyššie riziko ochorieť na COVID 19. Priebeh infekcie je u nich zároveň ťažší.

Fajčiari bývajú tiež viac zahlienení, ich pľúcne funkcie sú nižšie (ich pľúca nepracujú naplno) a dlhodobá inhalácia cudzorodých škodlivých chemikálii oslabuje prirodzenú obranyschopnosť pľúc.

Nakoľko nikotín závažným spôsobom poškodzuje cievy, dlhoroční fajčiari majú aj vyššie kardiovaskulárne riziko, teda riziko ochorenia srdca a ciev, čím sa stávajú ešte rizikovejšími na nepriaznivý priebeh ochorenia COVID 19, a potrebu umelej pľúcnej ventilácie.

Fajčiari si rukami kontaminujú cigarety

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zároveň upozorňuje na ďalší závažný problém, fajčiari si rukami ľahko kontaminujú povrch cigarety, alebo e – cigarety a následne si infekciu zanesú do úst.

Rozhodnutie prestať fajčiť nie je jednoduché, no je dôležité uvedomiť si vysoké riziká fajčenia tabaku a konzumácie elektronických cigariet, a využiť aktuálnu situáciu na ukončenie svojej závislosti.

Najdôležitejšia je pevná vôľa a odhodlanie urobiť to správne rozhodnutie.


Mohlo by vás zaujímať:

Desivé 3D snímky pľúc pacienta s koronavírusom!

Prečo COVID-19 postihuje viac mužov ako ženy?