Vznikla nová forma pomoci rodičom detí so zdravotným znevýhodnením!

Rodiny detí so zdravotným znevýhodnením sa dočkali pomoci v čase pandémie. Platforma rodín v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska spustila stránku online podpory a návodov na zvládanie každodenných výziev v aktuálnej situácii. K dispozícii je aj individuálne poradenstvo prostredníctvom emailu.
pomoc rodičom detí so zdravotným znevýhodnením počas pandémie

Zdroj: súkr.archív

Rodičia z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením ponúkajú od začiatku apríla návody na zvládanie situácie v čase krízy.

Prostredníctvom podstránky #zvladnemetodoma radia spolu s odborníkmi, ako komunikovať s deťmi o pandémii, nastavovať priority či deliť čas medzi prácu a rodinu.

Reagujeme tak na ponuku rezortu školstva spolupracovať na tvorbe obsahu portálu ucimenadialku.sk, práve v oblasti podpory rodičov detí so zdravotným znevýhodnením. Sekcia #zvladnemetodoma vznikla preto, aby sme nielen rodičom, ale aj odborníkom umožnili nachádzať nové dimenzie spolupráce,” približuje štatutárka Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením Jana Lowinski.

Na webovej stránke nechýbajú nápady a aktivity zamerané na zvládanie dňa s dieťaťom so zdravotným znevýhodnením, od ranného prebúdzania až po večerné zaspávanie.

Cieľom je upriamiť pozornosť rodičov a odborníkov na jeden spoločný cieľ, a to je rozvíjať potenciál dieťaťa v bežných činnostiach rodiny, ktoré sme pomenovali ako “RUTINY”. Prostredníctvom nich dokážeme lepšie pracovať s časom všetkých členov rodiny, zbaviť sa pocitu frustrácie a tešiť sa z toho, že vieme rozvíjať potenciál dieťaťa aj takto,” dopĺňa Jana Lowinski.

Na tvorbe obsahu sa podieľa tím rodičov a odborníkov z praxe. Už v procese tvorby obsahu ich kontaktovali desiatky ďalších, ochotných prispieť svojimi skúsenosťami a dobrou praxou.

Nevyhnutnou súčasťou je súhrn užitočných linkov zameraných na aktuality v oblasti zdravia, vzdelávania a financií. Odkazujú nielen na štátne inštitúcie, ale aj organizácie a nadačné fondy na podporu rodín v neistej životnej situácii.

Stránka podpory v čase pandémie #zvladnemetodoma vznikla v rámci projektu Inklulinka, ktorý spoločne realizujú Platforma rodín a Nadácia pre deti Slovenska.

Poskytujú online pomoc rodičom detí so zdravotným znevýhodnením alebo špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Zameriavajú sa na tri oblasti, ktoré rodičov najčastejšie trápia, a to kompenzácie (príspevky a pomôcky), vzdelávanie a úradné náležitosti.

Inklulinka funguje na báze peer to peer poradenstva, čo znamená, že rodičia sa môžu obrátiť na rodiča z Platformy rodín, ktorý ich vypočuje a poradí im, ako zložitú životnú situáciu riešiť.

V prípade potreby rodič v poradni konzultuje podnet s právničkou, špecializujúcou sa práve na oblasť právneho poradenstva osobám so zdravotným znevýhodnením.


Mohlo by vás zaujímať:

Problém s inkluzívnym vzdelávaním na slovenských školách pretrváva