Nafukuje vás, páli záha, cítite sa po jedle ospalý alebo máte reflux? Príčinou môžu byť funkčné poruchy trávenia

Najlepšie fungujúce trávenie je také, o ktorom ani nevieme. Keď však prídu problémy v podobe bolestí a ťažoby žalúdka, nafukovania, pálenia záhy, refluxu či nadmernej ospalosti po jedle, aj ten najúžasnejší pôžitok z jedla sa stráca.

Cesta jedla

Po konzumácii jedla prechádza potrava pažerákom do žalúdka, kde sa spracúva a pripravuje na ďalšie trávenie. V tomto procese zohráva dôležitú úlohu enzým pepsín a kyselina chlorovodíková, ktorá má aj určitú úlohu ochrany tráviaceho traktu pred patogénom z potravy. Jedlo sa následne pohybom žalúdka premieša, rozloží a je posunuté ďalej do dvanástnika, kde je spracované žlčou a pankreatickými šťavami. Keď niečo z tohto mechanizmu nefunguje správne, začínajú sa tráviace problémy.

Časté problémy s trávením

V internetovej poradni gastroenterologickej ambulancie sa najčastejšie stretávajú s týmito problémami:

Tereza, 19 rokov: Už dlho ma trápi trávenie. Aj keď sa zdravo stravujem a neprejedám sa, po jedle mám vždy nafúknuté brucho, nadmernú plynatosť a riedku a častú stolicu.

Milan, 37 rokov: Už dva mesiace pociťujem niekoľko krát denne kŕče v žalúdku, pálenie záhy, pocit cudzieho telesa v krku a často grgám. Čo s tým môžem robiť?

Najčastejšia odpoveď gastroenterológa z internetovej poradne na popisované ťažkosti v takýchto prípadoch znie, že ide skôr o funkčné ako organické ťažkosti.

Čo sú to funkčné poruchy trávenia?

Neustále problémy s trávením, nekončiaci sa pocit dyskomfortu, nutkanie na zvracanie...

Ak nesúvisia takéto problémy so závažným ochorením, s akútnou virózou či infekčným ochorením, zväčša ide o funkčnú poruchu trávenia. To znamená, že odborné vyšetrenia nič neukazujú, ale ťažkosti aj napriek tomu trvajú ďalej.

  • Funkčná porucha je porucha činnosti, pri ktorej nebola zistená žiadna porucha orgánu.
  • Funkčné poruchy patria medzi tzv. psychosomatické ochorenia, keď sa psychické vplyvy, ktorým je človek vystavený, premietajú do porúch činnosti jednotlivých orgánov ľudského tela. Tráviace orgány sú jedným z najčastejších miest, na ktorých sa psychika človeka „podpíše“.

Uznávaný gastroenterológ doc. MUDr. Ľubomír Jurgoš, PhD. zjednodušene definuje funkčné poruchy tráviaceho traktu ako žalúdočno-črevné neurózy. „Sú to početné ochorenia tráviaceho traktu, ktoré nemajú pôvod v závažnom organickom ochorení, akými sú zápaly, nádory, a nie sú ani následkom infekčných ochorení, metabolických či endokrinne podmienených ochorení ako je napríklad cukrovka alebo ochorenie štítnej žľazy.“

  • Asi 30% pacientov gastroenterologických ambulancií tvoria pacienti s rôznymi funkčnými poruchami tráviaceho traktu.
  • Súčasný životný štýl a spôsob stravovania rapídne podporuje vývoj a vznik funkčných porúch tráviaceho traktu.

Pacienti s týmito problémami sú nároční na čas lekára, spotrebu vyšetrení aj liekov, čo však často nezodpovedá výslednému efektu. Niekedy stačí málo – správne vybraný liek a úprava diétneho režimu.

Docent Ľubomír Jurgoš hovorí: „Súčasný spôsob života výrazne zvyšuje celkový výskyt funkčných porúch tráviaceho traktu a z roka na rok sa aj nárast týchto ochorení zvyšuje v mladých vekových dekádach, v skupine 30 a 40-ročných.“


Prečítajte si tiež:

10 dobrých rád ako pomôcť pri tráviacich problémoch