80% pacientov s COVID-19, ktorí sú napojení na pľúcnych ventilátoroch, nakoniec zomrie! Niektorí lekári v New Yorku ich prestávajú používať

Lekári v New Yorku sa snažia používať pľúcne ventilátory stále menej , pretože v niektorých oblastiach v USA boli hlásené vysoké úmrtnosti pacientov s COVID-19, napojených na týchto prístrojoch.
40% až 50% pacientov s ťažkými respiračnými problémami zomiera pripojených na pľúcnych ventilátoroch

Zdroj: Flickr.com

Zatiaľ čo sa sa vlády a úrady na celom svete snažia získať čo najviac pľúcnych ventilátorov na liečbu pacientov s COVID-19, niektorí lekári v New Yorku obmedzujú používanie týchto prístrojov.

Ako píše portál apnews, dôvodom pre toto rozhodnutie je zistenie, že niektoré nemocnice uviedli nezvyčajne vysokú úmrtnosť pacientov infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, ktorí boli napojení na umelých pľúcnych ventilátoroch.

Lekári sa obávajú, že by tieto prístroje mohli niektorým pacientom uškodiť.

Pľúcne ventilátory zabezpečujú prísun kyslíka pre pacientov, ktorých pľúca už zlyhávajú. Úmrtia u takýchto pacientov sú pomerne bežné, bez ohľadu na to, prečo potrebujú pomoc pri dýchaní.

40% až 50% pacientov s ťažkými respiračnými problémami zomiera pripojených na pľúcnych ventilátoroch

Podľa informácií štátnych a mestnych úradov však v New Yorku zomrelo minimálne 80% pacientov s koronavírusom, ktorí boli napojení na umelej pľúcnej ventilácii.

Podobné prípady sa objavili aj v Číne a Veľkej Británii.

Dôvod prečo zomiera také vysoké % pacientov s COVID-19, korí su napojení na ventiláciu, zatiaľ nie je jasný. Experti tvrdia, že to môže súvisieť s tým, v akom stave boli pacienti predtým, ako boli infikovaní, ale aj s tým, ako choroba postupovala.

Vieme, že mechanická ventilácia nie je neškodná. Jedným z najdôležitejších zistení v posledných niekoľkých desaťročiach je, že umelá plúcna ventilácia môže zhoršiť poškodenie pľúc - takže musíme byť opatrní, ako ju používame."uviedol Dr. Eddy Fan, odborník na respiračné ochorenia v Toronte.

Odborníci tvrdia, že napríklad pacienti s bakteriálnou pneumóniou môžu byť na pľúcnom ventilátore najviac jeden alebo dva dni, pre pacientov s COVID-19 je však bežné, že boli na ventilátore 7, 10 aj 15 dní, a následne zomreli.

Plúcná ventilácia nie je liečba. Je to podporné opatrenie, zatiaľ čo čakáme na zotavenie tela pacienta, “uviedol Dr. Roger Alvarez, špecialista na pľúca z Floridy, ktorý sa snaží udržať pacientov bez nutnosti napojenia na ventilátor, tak dlho, ako je to možné.

Univerzálny liek či vakcína na ochorenie COVID-19 stále nexistuje, a tak sa lekári stále len učia, ako zvládnuť pandémiu koronavírusu.

Odborníci sa stále obávajú prípadov, keď budú lekári nútení robiť hrozné rozhodnutia o tom, kto prežije a kto zomrie, pretože nebudú mať dostatok prístrojov pre každého pacienta, ktorý to potrebuje.


Prečítajte si aj:

Desivé 3D snímky pľúc pacienta s koronavírusom! Video ukazuje, ako rýchlo a agresívne dokáže COVID-19 ničiť pľúca

Zanechajte svoje fajčenie, zvýšite svoju odolnosť proti COVID-19! Vyzýva Slovenská pneumologická spoločnosť