Nová simulácia ukazuje, ako sa koronavírus šíri v uzavretých priestoroch, napr. v obchode s potravinami!

Simulácia fínskych vedcov ukazuje, ako ľahko sa oblak častíc dokáže šíriť v priestore , pričom šírenie a rozptyl kvapôčiek vo vzduchu trvá až niekoľko minút.
šírenie koronavírusu v obchode

Zdroj: Pexels.com

Simulácia, ktorú vytvorili fínski vedci z Aalto University, ukazuje, do akej miery dokáže nový koronavírus SARS-CoV-2 zostať vo vzduchu a šíriť sa.

Zároveň zdôrazňuje dôležitosť predchádzania preplneným verejným priestorom počas pandémie COVID-19.

Keď človek kašle, kýcha alebo hovorí, môže do vzduchu vyslať malé aerosólové častice, ktoré so sebou nesú patogény, v prípade infikovaného aj koronavírus.

Simulácia ukazuje, ako sa oblak častíc môže šíriť za bezprostrednú blízkosť osoby, pričom šírenie a rozptyl trvá niekoľko minút.

Osoba nakazená koronavírusom, napr. človek, ktorý je iba prenášačom a o svojej nákaze ani nevie, môže zakašľať a odísť, ale vo vzduchu zanecháva extrémne malé aerosólové častice nesúce koronavírus. Tieto častice môžu skončiť v respiračnom trakte ostatných v okolí."uviedla vo vyhlásení Ville Vuorinen, odborná asistentka na fínskej Aalto University.

3D simulácia šírenia koronavírusu v uzavretom priestore

Simulácia je výsledkom nezávislých modelov, ktoré využívajú superpočítač a trojrozmerné vizualizácie. Simulácia brala do úvahy vetracie systémy a rýchlosť vzduchu na určenie pohybu aerosólových častíc menších ako 20 mikrometrov v uličke medzi policami, aké nájdete napr. v obchode s potravinami.


Mohlo by vás zaujímať:

80% pacientov s COVID-19, ktorí sú napojení na pľúcnych ventilátoroch, nakoniec zomrie!

Aká je bezpečná vzdialenosť pri behu, bicyklovaní a chôdzi počas pandémie COVID-19?