Aká je bezpečná vzdialenosť pri behu, bicyklovaní a chôdzi počas pandémie COVID-19 ? Rozhodne viac ako 1–2 metre, tvrdia vedci!

Nová štúdia vysvetľuje, prečo v časoch COVID-19 nie je bezpečné chodiť, behať či bicyklovať sa blízko seba.
Prečo počas pandémie COVID-19 nie je bezpečné chodiť, behať či bicyklovať sa blízko seba?

Zdroj: Pixabay.com

Pravidlo dodržiavania vzdialenosti

V mnohých krajinách sú v týchto týždňoch pandémie COVID-19 ľuďmi vyhladávané aktivity v oblasti turistiky, cyklistiky či behu. Je však dôležité si uvedomiť, že pri vykonávaní týchto činností sa musíte vyhnúť “vzájomnému prúdeniu.“

Vyplýva to z výsledkov štúdie Katolíckej Univerzity Leuven v Belgicku a Technickej Univerzity Eindhoven v Holandsku.

Typické pravidlo dodržiavania vzdialenosti 1-2 metre, ktoré sa uplatňuje v mnohých krajinách, sa javí ako účinné, keď stojíte vo vnútri alebo vonku, kde fúka mierny vietor.

Ak však idete na prechádzku, bicyklovať sa, či behať , mali by ste byť opatrnejší. Keď niekto počas behu dýcha, kýcha alebo kašle, tieto častice zostávajú vo vzduchu. Osoba, ktorá beží za vami, v tzv. zbernom prúde, následne prechádza týmto oblakom kvapôčok.

Ľudia, ktorí kýchajú alebo kašľú, šíria kvapôčky väčšou silou, avšak aj ľudia, ktorí jednoducho dýchajú, zanechajú častice za sebou. Keď niekto prechádza týmto mrakom, ak aj kvapôčky vďaka rúšku nevdýchne, stále môžu pristáť na jeho oblečení“, vysvetľuje profesor Bert Blocken.

Riziko šírenia vírusu sa znižuje, pokiaľ sú ľudia diagonálne za sebou

Vedci počas štúdie simulovali výskyt častíc slín osôb počas pohybu (chôdza a beh) a to z rôznych pozícií (vedľa seba, diagonálne za sebou a priamo za sebou).

Normálne sa tento typ modelovania používa na zlepšenie úrovne výkonnosti športovcov, pretože zostať v zbernom prúde vzduchu osôb pred vami, môže byť pri športe veľmi efektívne.

Zo simulácií tiež vyplýva, že pri behu alebo chôdzi vedľa seba zohráva dodržiavanie vzdialenosti menej dôležitú úlohu v prostredí so slabým vetrom.

Riziko kontaminácie je najväčšie, keď sú ľudia hneď za sebou, v druhom prúde. Riziko sa znižuje, pokiaľ sú ľudia diagonálne za sebou.

Na základe výsledkov štúdie vedci odporúčajú, aby vzdialenosť ľudí, ktorí sa pohybujú rovnakým smerom v jednom rade, bola aspoň 4–5 metrov, pre beh a pomalú jazdu na bicykli, aspoň 10 metrov.


Prečítajte si aj:

Nový výskum spochybňuje kolektívnu imunitu. Najmenej protilátok na COVID-19 bol zistený u vyliečených mladých ľudí!

Bráni rúško naozaj prenosu koronavírusu? Vedci majú jasnú odpoveď!