Pacient vo Wu-chane bojuje s koronavírusom už viac ako 2 mesiace! Pre lekárov je záhadou

Odpoveď na otázku, prečo má, rovnako ako niektorí ďalší pacienti, po tak dlhej dobe koronavírus stále v tele, je záhada, ktorú čínski lekári zatiaľ nevedia vyriešiť.
pacient vo Wu-chane má koronavírus už 2 mesiace

Zdroj: Flickr.com

Na začiatku februára zistil, že má koronavírus. Liečil sa v dvoch nemocniciach, a potom bol prevezený do izolácie, ktorú teraz trávi v byte v karanténnom centre v priemyselnej časti čínskeho Wu-chanu.

Po viac ako dvoch mesiacoch sú jeho testy na COVID-19 stále pozitívne. Skúsenosť jedného z pacientov, ktorému sa ani po 2 mesiacoch nedarí koronavírusu zbaviť, opisuje Reuters.

"Cítim sa dobre a nemám žiadne príznaky, ale testy na koronavírus znova a znova ukazujú, že som stále pozitívny. Už naozaj nevládzem, " hovorí zúfalý muž, ktorý sa od konca februára sa nechal otestovať už desaťkrát.

Podľa odborníkov z Wu-chanu, ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky, ale ich testy na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 sú stále pozitívne, pribúda.

Koronavírus mohol v organizme pretrvať a reaktivovať sa

Ľudia s pretrvávajúcimi pozitívnymi testami predstavujú jednu z najväčších výziev v ďalšej fáze boja proti pandémii. Všetci títo pacienti mali vo chvíli, keď ochorenie COVID-19 prekonali, negatívny test na koronavírus, ale neskôr bol ich výsledok opäť pozitívny.

U mnohých to bolo po 50 alebo 60 dňoch, u niektorých aj po 70 dňoch po tom, čo bol u nich koronavírus prvýkrát diagnostikovaný, tvrdia lekári z Wu-chanu.

Čína zatiaľ nepublikoval štatistiku s údajmi o počte ľudí, u ktorých sa koronavírus preukázal opakovane, podľa správ z médií a informácií, ktoré uvádza Reuters od čínskych nemocníc, sú ich desiatky.

Pre objasnenie tohto javu existuje niekoľko teórií. Niektorí odborníci tvrdia, že títo pacienti sa mohli koronavírusom nakaziť opakovane, čo by však vyvracalo teóriu, že človek si po prekonaní choroby COVID-19 na ňu vytvorí protilátky.

Riaditeľ Kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb tvrdí, že pravdepodobnejšia je teória, že koronavírus v organizme týchto pacientov pretrval, a v určitej chvíli sa reaktivoval.

Niektorí čínski a juhokórejskí zdravotníci sa domnievajú, že v tele týchto pacientov pretrváva nízke množstvo vírusu, ktoré nepredstavuje riziko pre pacienta ani pre jeho okolie.

Paul Hunter, z University of East Anglia, tvrdí, že veľmi pomalé odbúravanie vírusu bolo predtým v prípade iných ochorení pozorované u pacientov s nízkou imunitou.

Juhokórejské úrady napríklad v roku 2015 uviedli, že pacient so syndrómom vírusového ochorenia dýchacích ciest (MERS), ktorý okrem toho trpel rakovinou lymfatických uzlín, vykazoval prítomnosť vírusu v tele ešte po 116 dňoch.


Viac k téme:

Hľadanie záchrany pred koronavírusom pokračuje. Pomôže 100 rokov stará vakcína proti tuberkulóze?

Onkologickí pacienti počas pandémie: najviac ohrozenými ochorením COVID-19 sú pacienti s týmito diagnózami!