Čo je to ketóza, ako ju dosiahnuť a pomôcť si pri chudnutí?

Ketóza je prirodzený stav metabolizmu, keď organizmus vyrába ketolátky z tuku, ktoré potom používa ako zdroj energie namiesto sacharidov. Môže to byť výhodné nielen pri snahe schudnúť, ale i pri liečbe ochorení ako je epilepsie, rakovina, diabetes druhého typu, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Ako vzniká ketóza?

Ketóza je stav metabolizmu, pri ktorom telo získava väčšinu energie z tuku a zo sacharidov minimum. Vzniknutá situácia predstavuje obmedzený prístup ku glukóze, ktorá je za normálnych okolností primárnym zdrojom energie pre takmer všetky bunky.

Ketóza je najčastejšie spojená s ketogénnou diétou alebo s extrémne nízkosacharidovou diétou. Pri nízkosacharidovej diéte dochádza k zníženiu hladiny hormónu inzulínu v krvi a k prudkému uvoľňovaniu mastných kyselín z tukových zásob organizmu (preto je ketóza dobrá pre chudnutie).

Pokiaľ chcete organizmus prepnúť do ketózy, musíte jesť menej ako 50 gramov sacharidov denne. Aby ste znížili príjem sacharidov pod uvedený limit, budete musieť z vášho jedálnička vyradiť potraviny obsahujúce sacharidy, ako napríklad obilniny, sladkosti, pečivo, sladké nápoje. Tiež musíte obmedziť príjem ryže, zemiakov a ovocia.


Prečítajte si tiež:

Ketogénna diéta - chudnutie s klobáskami, slaninou a vajíčkami?


Ketóza a glukoneogenéza

Mäso, vajíčka, syry, avokádo, maslo a ďalšie potraviny obsahujú bielkoviny a tuky. Okrem toho telo dokáže z bielkovín vyrobiť glukózu, ktorú mozog pri ketóze potrebuje. Tomuto procesu sa odborne hovorí glukoneogenéza. Ketóza tak spolu s glukoneogenézou dokáže bez problémov pokryť energetické potreby mozgu.

Väčšina mastných kyselín sa dostáva do pečene, kde dochádza k oxidácii a premene na ketolátky. Tie dokážu dodávať energiu i do mozgu v prípade, keď organizmus trpí nedostatkom cukru. Je pravda, že glukóza je pre mozog uprednostňovaným zdrojom energie a nachádzajú sa tu bunky, ktoré vedia ako zdroj energie využívať len glukózu.

Mozog potrebuje minimálne 15 gramov glukózy denne, aby mohol fungovať.

Ketóza verzus ketoacidóza

Ľudia si často mýlia ketózu s ketoacidózou a nevedia, aký je medzi nimi rozdiel. Ketóza je v podstate normálna súčasť metabolizmu. Ketoacidóza je nebezpečné metabolické ochorenie, ktoré môže v prípade neliečenia spôsobiť i smrť pacienta. Pri ketoacidóze je krv pacienta zaplavená obrovským množstvom glukózy a ketolátok. Ketoacidóza najčastejšie vzniká pri neliečenom diabete prvého typu, ale i nadmernom pití alkoholu. Môže sa objaviť aj pri pacientoch s diabetom druhého typu.

Ketóza a epilepsia

Epilepsia je ochorenie mozgu charakterizované opakujúcimi sa záchvatmi.

V roku 1920 bola ketogénna diéta schválená ako odporúčaný liečebný postup epilepsie u pacientov, ktorí nereagujú na medikamentóznu liečbu.

Riadená ketóza, ako spôsob liečby epilepsie sa využíva najmä u detí a klinické štúdie potvrdzujú, že má veľký prínos. U mnohých detí došlo po prechode na ketogénnu diétu k podstatnému zníženiu výskytu epileptických záchvatov a u niektorých k úplnému vyliečeniu.

Ketóza a chudnutie

Ketogénna diéta je veľmi obľúbená u ľudí, ktorí sa snažia schudnúť a jej pozitívny vplyv na chudnutie je veľmi dobre vedecky podložený. Ľudia pri dodržovaní ketogénnej diéty menej trpia pocitom hladu a cítia sa sýtejšie, čo je pripisované práve ketóze. Z tohto dôvodu sa nemusia nijako zvlášť počítať prijaté kalórie.

Ketóza a ketogénne diéty môžu mať tiež ďalšie pozitívne účinky. V súčasnosti sa skúma ich prínos pri liečbe:

ochorení srdca

• cukrovky druhého typu

• metabolického syndrómi

Alzheimerovej choroby

• rakoviny: nádorové bunky potrebujú ako zdroj energie glukózu, v ketogénnej diéte vyhladujete bunky na smrť

• Parkinsonova choroba

• akné

Kedy je ketóza nebezpečná a aké sú jej nežiaduce účinky?

Ketóza a ketogénna diéta majú i niekoľko nežiaducich účinkov, na ktoré je dôležité myslieť. Patria sem bolesti hlavy, únava, zápcha, vysoká hladina cholesterolu v krvi a zápach z úst. Väčšina týchto nežiaducich účinkov je len dočasná a po niekoľkých dňoch či týždňov ketogénnej diéty zmiznú.

Vo všeobecnosti je nutné povedať, že ketóza je pre zdravie ľudí bezpečná, ale nebude vyhovovať každému. Niektorí ľudia sa pri ketogénnej diéte budú cítiť spokojní a plní energie, ale niekomu ketogénna diéta nemusí robiť dobre.


Literatúra:

  • https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis

Prečítajte si aj tento článok:

Ketogénna diéta - chudnutie s klobáskami, slaninou a vajíčkami?