Pacient s COVID-19 bojoval o život, napojený na pľúcnom ventilátore. Prežil vďaka zriedkavej liečbe, ktorú lekári zvolili ako poslednú možnosť!

Muž je medzi prvými pacientmi v USA, ktorí prežili chorobu COVID-19 vďaka tejto liečbe, a patrí medzi približne 10-tich vyliečených pacientov na celom svete.
Muž porazil COVID-19 vďaka mimotelovému obehu.

zdroj: yahoo.com

ECMO alebo smrť

53-ročný Enes Dedic strávil po návrate zo zahraničia niekoľko týždňov doma vo Phoenixe, kde bojoval s horúčkami, zimnicou, bolesťami a nevoľnosťou.

Prvýkrát sa prihlásil v nemocnici 15. marca, a jeho stav sa rýchlo zhoršil. Bol intubovaný a prevezený do HonorHealth John C. Lincoln Medical Center vo Phoenixe, kde musel byť napojený na umelú pľúcnu ventiláciu.

Tím lekárov skúsil všetky lieky, používané na liečbu pacientov s COVID-19, no nič nezaberalo.

Muž bol na pokraji smrti, napojený na pľúcnom ventilátore, keď sa lekári rozhodli ako poslednú možnosť využiť zriedkavú formu liečby, nazývanú mimotelová membránová oxygenácia (ECMO).

V tom čase to pre neho bolo buď ECMO, alebo smrť. Aj keď ECMO je riskantný zákrok a sú s ním spojené potenciálne riziká, cítili sme, že mu musíme dať šancu na prežitie, “ uviedol doktor Ace Ovil, traumatológ a klinický lekár.

ECMO je druh mimotelového obehu, ktorý funguje tak, že pomáha okysličovať krv mimo tela, takže krv sa nemusí prenášať cez poškodené alebo plné pľúca.

Namiesto toho je krv cez kanylu čerpaná pumpou do oxygenátora. Krv sa tu okysličuje a zbavuje oxidu uhličitého, a následne sa okysličená krv pumpuje späť do tela.

Posledná nádej pre vážne chorých pacientov s COVID-19?

Podľa pacientových ošetrujúcich lekárov, je mimotelový obeh posledná nádejou pre vážne chorých pacientov s COVID-19 , pretože úmrtnosť na ECMO je pomerne vysoká, okolo 40%.

ECMO sa používa pri pacientoch s H1N1, chrípkou a vážnymi ochoreniami pľúc už mnoho rokov. Je to však náročný a riskantný spôsob liečby.

Ak sa aj liečba u ostatných kritických pacientov COVID-19 osvedčí, nemusí existovať dostatok zariadení na pomoc všetkým pacientom, keďže podľa lekárov je na približne každých 50 až 100 ventilátorov k dispozícii iba jeden prístroj ECMO.

Príbeh Enesa Dedica dopadol dobre. Po 10 dňoch v kóme, napojený na mimotelový obeh, sa muž prebral a čoskoro bol schopný zatelefonovať aj svojej manželke.

53-ročný muž je dnes prvým pacientom v Arizone, ktorý porazil ochorenie COVID-19 prostredníctvom tejto formy liečby, a patrí medzi približne 10-tich úspešne vyliečených pacientov na celom svete.


Prečítajte si aj ďalšie aktuality:

Česká dôchodkyňa vypila dezinfekciu, bála sa nákazy koronavírusom! Hovorte so seniormi, majú strach a potrebujú upokojiť, vyzývajú záchranári

Záhadné ochorenie detí znepokojuje New York. Pripomína Kawasakiho syndróm, no deti majú v krvi protilátky proti koronavírusu!