Zubné ambulancie začínajú ošetrovať pacientov v bežnom režime. 4 dôležité zásady, ktoré dodržujte pri návšteve zubára!

Aj zubári sa vracajú k bežnému režimu, ktorý fungoval pred korona krízou. Pri dodržiavaní zvýšených hygienicko-epidemiologických postupov opäť prijímajú pacientov. Aké zásady musí ale dodržať pacient pri návšteve zubára?
Návšteva zubára počas koronavírusu

Zdroj: Pexels.com

Podľa usmernenia hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor zubné lekárstvo z 20. mája, môžu zubní lekári poskytovať starostlivosť o pacienta v štandardných ordinačných hodinách, vrátane preventívnych zubných prehliadok.

V zubných ambulanciách celý tím používa ochranné prostriedky, v ambulanciách, čakárňach a ďalších priestoroch sa využíva zvýšená dezinfekcia. Zubári pristúpili aj k zníženiu počtu ošetrených pacientov za deň.

"Zubní lekári si sami musia zabezpečiť výkonné osobné ochranné pracovné pomôcky, za ktoré vynakladajú nemalé finančné prostriedky. Zvýšený hygienicko-epidemiologický režim predlžuje čas ošetrenia jedného pacienta, preto dochádza k redukcii počtu ošetrených pacientov," uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

Personál zubnej ambulancie musí mať vždy prehľad, ktoré osoby boli v danom momente v čakárni.

"Ideálne, ak je v čakárni iba jedna osoba. Pacient pri vstupe do zariadenia si následne dezinfikuje ruky dezinfekčným prípravkom s obsahom alkoholu. Personál v zubnej ambulancii musí mať predpísané ochranné prostriedky," priblížili predstavitelia SKZL.

Pacienti, vrátane tých akútnych s bolesťou, majú v aktuálnych podmienkach postupovať podľa SKZL nasledovne:

  • Na ošetrenie k zubárovi sa objednať telefonicky alebo e-mailom
  • Pri vstupe do zdravotníckeho zariadenia musia mať na tvári rúško
  • Pred vyšetrením si nechať zmerať teplotu
  • Vyplniť anamnestický dotazník- otázky na príznaky respiračného ochorenia, možný kontakt s infikovanou osobou, či nie je v karanténe, či nemá odporúčanie na domácu izoláciu, či nebol testovaný na ochorenie COVID-19, ak áno s akým výsledkom

Mohlo by vás zaujímať:

Zapácha vám pod rúškom z úst? Tu je 5 dôvodov prečo a 5 tipov, ktoré vám pomôžu tento nepríjemný problém odstrániť!

Detské ihriská a pieskoviská sú znovu otvorené. Rodičia, na toto si dávajte počas pandémie pozor!