Túžite po dieťatku? Nasledujúce tipy vám pomôžu zvýšiť šancu na otehotnenie

Cesta k vytúženému bábätku môže byť niekedy náročná. Kým u niekoho sa pritrafí hneď, iní si musia naň trpezlivo počkať. Problém s otehotnením mávajú aj ženy v ideálnom reprodukčnom veku. Ak vylúčime zdravotné príčiny, dôvodov môže byť niekoľko. Väčšina z nich sa však dá odstrániť. Čo by ste mali robiť a čomu sa vyhnúť?
novorodene babatko

Zdroj: Pixabay.com

V prvom rade sa zbavte škodlivých zlozvykov, ako sú napr. fajčenie alebo nadmerná konzumácia alkoholu. Naopak, správne načasovanie snáh a zdravý životný štýl dokážu aj vo vyššom veku k otehotneniu výrazne napomôcť. Výsledky sa môžu prejaviť až po nejakej dobe, preto so zmenami určite neotáľajte.

Strava

Skúste upraviť stravu Vy aj váš partner. V čase snaženia sa o bábätko by mala „ženská“ strava obsahovať vyššie množstvo vlákniny, omega- 3 mastných kyselín, selénu, zinku, železa, vitamínov skupiny B a najmä kyseliny listovej, izonitolu, vitamínu C a fytoestrogénov. Okrem prirodzenej potravy môžete vyskúšať výživové doplnky na podporu celkovej imunity a odbúranie stresu. V tehotenstve však užívanie výživových doplnkov konzultujte s lekárom. Opatrnejšia by ste mali byť aj pri niektorých potravinách a nápojoch.

Omega- 3 mastné kyseliny sa nachádzajú v rybách z chladných vôd (losos, sardinka, tuniak, pstruh,...), ale aj v ľanovom oleji. Rybacie mäso obsahuje tiež dôležitý selén a zinok. Prospešné sú rôzne prírodné liečivé oleje, no najmä zo semienok ľanu, tekvice a sézamu. K bohatým zdrojom fytoestrogénov patria strukoviny (fazuľa, hrášok, šošovica), pivovarské kvasnice (droždie), sója a sójové výrobky (tamari, miso, tempeh). Izonitol sa vyskytuje napr. v pšeničných klíčkoch a droždí. Kyselinu listovú (vit. B9) ako doplnok výživy odporúčajú lekári užívať aspoň 3 mesiace pred plánovaným otehotnením – z potravín ju obsahuje listová zelenina všeobecne, špenát, brokolica, cvikla a cviklová šťava, chren, kapusta, fazuľa, sója, ale aj hovädzie mäso. Nevyhýbajte sa živočíšnej strave (vajíčka, mäso, syry) a ani vysoko aromatickej zelenine, akou je napr. cesnak. Z ovocia pomáha regulovať ovuláciu a zlepšuje tvorbu vajíčok avokádo. Ďalšou superpotravinou s pozitívnymi účinkami na ženskú plodnosť je med – ideálne, ak je nim osladený alchemilkový čaj.

Pohyb

Rovnako dôležitý ako zdravá výživa je šport, resp. primeraná frekvencia a intenzita pohybu. Ak chcete otehotnieť, pohyb sa odporúča. Môžete sa venovať akémukoľvek športu, pokiaľ ho nevykonávate príliš často alebo s príliš vysokým nasadením.

Výsledky istej nórskej štúdie ukázali, že zdravé, rizikovými faktormi neohrozené ženy v plodnom veku mali problémy s otehotnením, ak trénovali do vyčerpania (každá štvrtá žena) alebo sa denne venovali športu (každá desiata žena). Po zmiernení športového nasadenia sa nakoniec väčšine športovkýň otehotnieť podarilo. Časté a namáhavé cvičenie negatívne vplývalo na plodnosť len dočasne. Z dlhodobého hľadiska šport mení hormonálny profil žien tak, že otehotnenie uľahčí.

Len tak mimochodom: Pohyb je dôležitý aj počas tehotenstva. Ak ste ostali tehotná a doteraz nešportovali, môžete začať s cvičením na ľahkej až mierne náročnej úrovni, podľa svojho momentálneho fyzického stavu. Pamätajte, že tehotenstvo určite nie je čas na závratné zvyšovanie kondície alebo chudnutie. Vhodnými aktivitami sú chôdza, plávanie, low impact aerobic alebo jogging. K nevhodným športom patrí napr. posilňovanie, lyžovanie, bicyklovanie, tenis a loptové hry. Úplná stopka sa vzťahuje na extrémne športy.

Pohlavný styk

Odborníci odporúčajú milovať sa každé tri až štyri dni z týchto dvoch dôvodov:

1. K oplodneniu môže dôjsť v ktorejkoľvek fáze menštruačného cyklu, i keď žena práve menštruuje

Ako je to možné? Šanca na otehotnenie je najvyššia pri nechránenom pohlavnom styku v čase okolo ovulácie. Ale až 70 percent žien nedokáže presne určiť, kedy ovuláciu má. A jedna z teórií hovorí, že ovulácia môže byť vyvolaná aj orgazmom.

Ovuláciou nazývame proces, pri ktorom sa vďaka patričným hormónom z pravého alebo ľavého vaječníka uvoľňuje zrelé vajíčko a cez vajíčkovod vychádza z tela von. Pri pravidelnom menštruačnom cykle 28 dní dochádza k ovulácii obvykle na štrnásty deň od prvého dňa poslednej menštruácie. Ak je menštruačný cyklus nepravidelný, ovulácia sa dá zistiť sledovaním hlienu, meraním bazálnej teploty, príp. použitím ovulačného testu, ovulačného mikroskopu alebo vyšetrením u gynekológa.

Fázy menštruačného cyklu: menštruácia (z dutiny maternice sa odlučuje sliznica a prebieha krvácanie z pošvy), folikulárna fáza (dozrievanie vajíčka), ovulácia (uvoľnenie zrelého vajíčka), luteálna fáza (neoplodnené vajíčko sa rozkladá).

Túžite po dieťatku? Nasledujúce tipy vám pomôžu zvýšiť šancu na otehotnenie

Zdroj: Unsplash.com

2. Pri príliš častom pohlavnom styku mužské spermie nemusia stihnúť dozrieť

To znamená, že v ejakuláte sa nachádza málo, a ešte k tomu nezrelých spermií. Aby kvalita ejakulátu bola čo najlepšia, pred obdobím plodných dní osoží niekoľkodňová sexuálna absencia.

Vajíčko je oplodneniaschopné 12 až 24 hodín po uvoľnení z vaječníka. Avšak spermie dokážu prežiť vo vhodnom prostredí (v pošve) približne 5 dní. Na základe týchto skutočností má žena vysokú šancu otehotnieť aj v dôsledku súlože, ktorá sa udeje asi týždeň pred ovuláciou. Plodné dni ženy netrvajú len 1 deň, ale sa rozšíria aj o túto cca. 5 dňovú lehotu.

K oplodneniu dochádza najčastejšie vo vajíčkovode. Ak sa tak stane, oplodnené vajíčko sa usadí v maternici a onedlho zbadáte dve čiarky na tehotenskom teste.

Psychika

Psychickú pohodu narúša stres, ktorý dennodenne zažívame v pracovnom a súkromnom živote. Aj keď ho nemožno pokladať za priamu príčinu neplodnosti, v extrémnych prípadoch môže rozhodiť menštruačný cyklus a určite vplýva na kvalitu, pravidelnosť a načasovanie milostného aktu. Na zvládanie stresu existujú viaceré relaxačné techniky. Pri väčších ťažkostiach sa treba obrátiť na psychológa.

Pre páry, ktoré sa rozhodli mať dieťa, je najväčším stresom neschopnosť počatia.

Určite ste už počuli o prípadoch, keď sa manželia roky pokúšali splodiť potomka a podarilo sa im to až po úspešnej adopcii. Tajomstvo tkvie v tom, že sa myšlienkou na otehotnenie prestali zaoberať. Psychosomatika zohráva dôležitú úlohu, a kým sa neodblokuje mozog, nemusí správne fungovať reprodukčný systém a problémy s počatím pretrvávajú.

Nie, nie. Nemusíte hneď riešiť adopciu, ale skúste veciam ponechať voľný priebeh. Prestaňte sledovať plodné a neplodné dni a sex si začnite opäť užívať.

Stavme sa, že ak ste aj doteraz nepoznali detskú módu, čoskoro budete o značkách mayoral, all for kids, d.d.step či froddo vedieť podstatne viac ako samotní majitelia. Do zoznamu „pre bábätko“ nezabudnite pripísať 2x zavinovačka (+výplne), 3x dupačky, 3x body s krátkym rukávom (ak je leto, tak o 2 viac), 5x body s dlhým rukávom, 3x bavlnená košieľka, 5x tepláčiky, 3x svetrík a/alebo mikina, 2x overal na spanie, 5x ponožky, 5x podbradník, 3x tenká čiapka, 2x tenké rukavice (proti poškriabaniu) a 5x látková plienka. V zime ešte aj 3x pančuchy, 2-3x hrubá čiapka, 1-2x hrubé rukavice, 1x hrubý overal, príp. 2-3x látkové topánky (capačky). Väčšina novorodencov nosí číslo oblečenia 56.


Ludí tiež zaujalo:

Tehotenstvo po štyridsiatke? Radí gynekologička

Pálčivý problém s neplodnosťou: hlavné príčiny a vinníci