7 známych osobností, ktoré otvorene prehovorili o svojom boji s rakovinou! Ako sa dá znížiť riziko vzniku rakoviny podľa odborníkov?

Vyhrali boj so zákernou chorobou a neboja sa o nej hovoriť! Mnohé známe osobnosti, herci, herečky, či speváčky prekonali rôzne druhy rakoviny. Vedeli ste, že až 40% onkologických ochorení je možné predísť pomocou prevencie?

Mnohé známe osobnosti vyhrali svoj boj so zákernou rakovinou a teraz využívajú svoju „hviezdnu silu" na zvýšenie povedomia a môžu byť zdrojom sily pre ostatných.

Jane Fonda

Herečka je mimoriadne otvorená v súvislosti s jej rakovinou kože a zdravotnými problémami všeobecne. V rozhovore pre britský Vogue povedala:

Mala som rakovinu v pokročilom štádiu. Keď mám deň voľna, často chodím ku kožnému lekárovi na kontrolu a nechám si u chirurga odrezať, čo treba," priznala otvorene.

Liečba rakoviny je u 82-ročnej herečky stále „prebiehajúcim procesom“, ale podľa jej slov nedovolí, aby jej zdravie stálo v ceste tomu, čo ešte môže ponúknuť.

Hugh Jackman

Herec prekonal bazocelulárny karcinóm, jednu z najbežnejších foriem rakoviny kože. Po poslednom stretnutí s dermatológom, ktorý mu mal odstrániť znamienko z tváre, zdieľal na Twitteri fotografiu s popisom:

„Ďalší karcinóm bazálnych buniek. Vďaka častým kontrolám a úžasným lekárom je všetko v poriadku. Vyzerá, že to najhoršie je preč! Používajte opaľovací krém! “

Christina Applegate

Herečke bola diagnostikovaná rakovina prsníka vo veku 36 rokov a rozhodla sa pre dvojitú mastektómiu.(odstránenie prsníkov) O svojom rozhodnutí prehovorila v Oprah Winfrey Show:

Išlo to naozaj rýchlo. Bola to jedna z tých vecí, pri ktorých som sa ráno prebudila, a vedela som, že sú správne a chcem ich urobiť."

Ben Stiller

Herecovi bola diagnostikovaná rakovina prostaty v roku 2016, keď mal 48 rokov. V jednom z neskorších rozhovorov povedal:

Mám sa skvele. Mal som veľké šťastie, že moja liečba bola v podstate iba operáciou a bolo to.“

Sharon Osbourne

Osbourne prekvapila diagnóza kolorektálny karcinóm začiatkom roku 2000. Potom sa v roku 2012 rozhodla pre dvojitú mastektómiu, keď zistila, že má vysoké riziko rakoviny prsníka.

Nebola mi diagnostikovaná rakovina, ale mal som gén a jeden z mojich prsníkov bol kvôli implantátu v naozaj zlom stave,“ uviedla v jednom zo svojich rozhovorov.

Michael C. Hall

Hviezda seriálu Dexter prekonala Nod-Hodgkinov lymfóm, rakovinu lymfatického systému, vo svojich 30-tich rokov. Počas natáčania seriálu držal svoju chorobu v tajnosti, ale pred Zlatými glóbusmi v roku 2010 ju verejne priznal.

Som rád, že som to urobil, pretože som skutočne podcenil, ako môže byť moje priznanie pre ostatných ľudí zdrojom inšpirácie alebo sily,“ povedal v rozhovore pre The Guardian.

Sheryl Crow

Country speváčke bola diagnostikovaná rakovina prsníka v roku 2006, vo veku 44 rokov. V rozhovore, pri ktorom sa jej pýtali na lekcie, ktoré sa naučila počas svojej cesty speváčka povedala:

Jednou z nich bolo, aby som sa bola ja sama na prvom mieste zoznamu tých, o ktorých sa starám. Ďalšia bola, že je v poriadku povedať nie. A tiež je v poriadku, ak sú na vás ľudia naštvaní alebo sklamaní, ak počúvate svoj hlas a staráte sa o seba. “

11 rád, ako znížiť riziko rakoviny od odborníkov

Od 25-31.5.2020 prebieha Európsky týždeň proti rakovine, ktorého cieľom je zvýšiť informovanosť a podporiť onkologických pacientov aj výskum.

Ako informovalo MZ SR, až 40% onkologických ochorení je možné predísť pomocou prevencie. Európsky kódex proti rakovine odporúča dodržiavať tieto zásady:

  • Nefajčite a neužívajte tabak v žiadnej forme.
  • Zo svojho domova spravte nefajčiarske prostredie. Podporujte nefajčiarske opatrenia na pracovisku.
  • Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť.
  • Hýbte sa každý deň. Obmedzte čas strávený sedením.
  • Zdravo sa stravujte: Jedzte veľa celozrnných potravín, strukovín, zeleniny a ovocia. Obmedzte vysokokalorické potraviny (s veľkým obsahom cukru a tuku) a vyhýbajte sa sladeným nápojom.
  • Obmedzte spotrebu červeného mäsa a potravín s vysokým obsahom soli.
  • Ak pijete akýkoľvek druh alkoholu, obmedzte jeho množstvo. V záujme prevencie rakoviny je lepšie alkohol nepiť.
  • Vyhýbajte sa prílišnému slnečnému žiareniu – platí to najmä pre deti. Chráňte sa pred slnkom. Nevyužívajte soláriá.
  • Na pracovisku sa chráňte pred rakovinotvornými látkami dodržiavaním pokynov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
  • Zistite, či doma nie ste vystavení silnému prírodnému žiareniu z radónu. Postarajte sa o to, aby sa nadmerné hodnoty žiarenia znížili.
  • Zúčastňujte sa na organizovaných programoch skríningu rakoviny: hrubého čreva (muži aj ženy), prsníka (ženy), krčka maternice (ženy).

Prečítajte si aj:

Aneta Parišková pred pár dňami priznala, že má Non-Hodgkinov lymfóm a podstupuje chemoterapiu!

Ako zistiť, či máte rakovinu?