Princ William priznal úzkosť pri verejných prejavoch a prezradil svoj trik, ako ju prekonať! 7 príznakov úzkosti, ktoré by ste rozhodne mali poznať

Počas rokov už však 37-ročný člen kráľovskej rodiny prišiel na spôsob, ako svoju úzkosť prekonať.
Princ William priznal úzkosť pri verejných prejavoch a prezradil svoj trik, ako ju prekonať!

Zdroj: Flickr.com

Okuliare a kontaktné šošovky nechal doma

Neschopnosť jasne vidieť môže u niektorých ľudí vyvolať stav úzkosti, no princ William to vníma inak.

V novom dokumentárnom filme Football, Prince William and Our Mental Health, porozprával 37-ročný člen kráľovskej rodiny o svojej vlastnej úzkosti vyvolanej verejnými prejavmi.

Počas rokov už však princ William prišiel na spôsob, ako úzkosť prekonať. Jednoducho nechal svoje okuliare a kontaktné šošovky doma.

S vekom sa začal môj zrak postupne zmenšovať, a keď som pracoval, nepoužíval som kontaktné šošovky ani okuliare, takže keď som mal verejný prejav, nevidel som nikoho tvár. A to naozaj pomáha, pretože nevidíte nikoho, kto sa na vás pozerá, len rozostrené tváre, " prezradil princ William.

Dokument, ktorého je William súčasťou, sa snaží priblížiť aspekty britskej histórie, ktoré dopomohli vytvoriť „kultúru ticha" okolo duševného zdravia.

V celom dokumente sa princ stretáva s hráčmi a fanúšikmi amatérskeho aj elitného športu, a otvorene s nimi diskutuje o problémoch s duševným zdravím.

William po prvýkrát otvorene hovorí aj o tom, ako prežíva rodičovstvo, a nazval ho jedným z "najdesivejších" okamihov jeho života, po smrti jeho mamy, princeznej Diany.

Princ William a jeho manželka, Kate Middleton, majú spolu tri deti, 6-ročného princa Georgea, 5-ročnú princeznú Charlotte a 2-ročného princa Louisa.

Ja a Catherine sa navzájom podporujeme a prežívame všetko spoločne, vyvíjame a učíme sa, “ uviedol princ William.

Príznaky úzkosti

Celosvetovo trpí takmer 15 % ľudí , kratší alebo dlhší čas v svojom živote, nejakým typom úzkosti. Na Slovensku uvádzajú epidemiológovia nižšie percento okolo 5 %, no je aj u nás rastúci trend úzkostných ochorení.

Úzkosť sa radí medzi psychiatrické ochorenia. Vzniká v bežnej životnej situácii, kedy nie je reálny dôvod na strach, nakoľko ohrozenie jedinca nehrozí.

Úzkosť sa typicky prejavuje ako:

  • Pocity napätia, strachu, nepokoja, vnútorného tlaku.
  • Poruchy spánku, prenos nepríjemných obáv na okolie, prehnané reakcie na bežné podnety.
  • Neschopnosť koncentrácie sa na plnenie nezaťažujúcich úloh, z čoho vyplýva strata pracovnej výkonnosti.
  • Pocity ťaživých obáv, strata kontroly nad sebou samým.
  • Strach zo smrti
  • Najťažšie formy sa prejavia nevnímaním skutočného okolitého sveta. Postihnutý má pocit sucha v ústach a búši mu v stave úzkosti srdce.
  • Veľmi nepríjemné sú tiež sprievodné pocity ako – zvieravý tlak na oblasť hrudníka, mravenčenia, návaly tepla, dojem dusenia, ťažkosti s prehĺtaním, pocit hrče v hrdle, bolesti hlavy, napätie krčných svalov.

Prečítajte si tiež:

Pociťujete strach a úzkosť v dôsledku koronavírusu? Chráňte si svoje psychické zdravie

Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha: príčiny vzniku a príznaky