Šedivé vlasy môžu znovu získať svoju farbu, zistili vedci. Pomáha alebo škodí, ak si šedivé vlasy vytrhávate?

Šedivé či sivé vlasy sú považované za jeden z prvých príznakov starnutia. Vytrhnutie šedivého vlasu môže spôsobiť aj nepríjemné zarastenie vlasu alebo rednutie vlasov.
Šedivé vlasy môžu znovu získať svoju farbu, zistili vedci.

Zdroj: Flickr.com

Farebné a šedivé vlasy majú odlišné proteínové profily

Nová štúdia dáva novú nádej šedivým vlasom a naznačuje, že proces šedivenia nemusí byť nevyhnutne trvalý a že biele vlasy môžu znovu získať svoju pôvodnú farbu.

Autori štúdie skúmali vlasy ľudí rôzneho etnického pôvodu a hľadali vzorky vlasov, ktoré boli zafarbené na špičke, ale sivé pri koreni, čo naznačuje, že práve prechádzajú procesom šedivenia.

Počas výskumu však našli aj množstvo vlasov, ktoré boli smerom ku koreňu vlasu menej šedými, čo naznačuje, že boli nejakým spôsobom schopné obnoviť svoju pôvodnú farbu.

Analýzou zistili, že farebné a šedivé vlasy majú odlišné proteínové profily. Výsledky ukázali, že šedivé vlasy obsahovali veľké množstvo mitochondriálnych proteínov, ktoré sa bežne podieľajú na energetickom metabolizme.

Zaujímavé je, že mnohé z týchto proteínov sú telom vylučované v reakcii na stres, a sú spojené s rôznymi ďalšími znakmi súvisiacimi s vekom, ako je napr. degradácia DNA.

Vedci si svoju teóriu, že pri šedivení vlasov môžu hrať úlohu úrovne stresu, overili nasledovne. Požiadali účastníkov, aby opísali svoje najviac a najmenej stresujúce okamihy za posledných 12 mesiacov a poskytli presné dátumy týchto udalostí.

Na základe toho, že vlasy rastú rýchlosťou približne centimeter za mesiac, autori štúdie potom dokázali spojiť časti každého z vlasov s konkrétnymi životnými udalosťami.

Kľúčovú úlohu zohráva stres

Jeden z účastníkov štúdie získal späť svoju pôvodnú farbu vlasov počas dvojtýždňovej dovolenky, iná účastníčka získala najviac šedivých vlasov počas obdobia, kedy bola odlúčená od svojho manžela.

Je dôležité si uvedomiť, že tím vedcov sa pozrel iba na jednotlivé vlasy a štúdia netvrdí, že celú hlavú šedivých vlasov by bolo možné obnoviť do pôvodnej farby jednoducho pár týždňami oddychu a regulácie stresu.

Autori štúdie však tvrdia, že ich zistenie napriek tomu poskytuje kategorický dôkaz, že „starnutie človeka nie je lineárny a nezvratný biologický proces a môže sa aspoň čiastočne zastaviť alebo dokonca zvrátiť“.

Šedivé vlasy trhať netreba

Po vytrhnutí šedivého vlasu sa naruší nielen vlasová folikula, ale aj pokožka hlavy. Ak si vlas vytrhnete príliš silno a robíte to opakovane, môžete narušiť jeho celkovú štruktúru, a spôsobiť jeho stenčenie. To môže viesť k rednutiu vlasov a k spomaleniu ich rastu.

Ak si budete vlas vytrhávať z jedného miesta príliš často a silno, môžete narušiť celé okolie pokožky, čo môže spôsobiť napríklad aj zarastanie vlasu (chlpu), čo sa prejavuje začervenanými, niekedy aj bolestivými miestami.

Po tom, čo šedivý vlas vytrhnete, sa celý cyklus vlasových folikul resetuje, a vlas rastie znova na svojom mieste. Znova však vyrastie už iba šedivý. Je to spôsobené nedostatkom pigmentu, ktorý však obnoviť (zatiaľ) nevieme.


Mohlo by vás zaujímať:

Vedci potvrdili, že stres skutočne môže za šedivenie vlasov. Vlastné hormóny nám ničia pigmentové bunky!

6 spôsobov, ako si nafarbiť vlasy bez chémie