Virologička Soňa Peková: Ľudia by tento rok mali dovolenkovať radšej doma

Česká virologička Soňa Peková, ktorý vyvinula aj vlastný test na koronavírus SARS-CoV-2, odporúča cestovanie na letnú dovolenku do zahraničia tento rok zvážiť.

Česká virologička Soňa Peková, ktorá vedie biologické laboratórium Tilia, strávila počas pandémie v laboratóriu aj 25 hodín.

Vyšetrovali sme predovšetkým ľudí "z ulice", teda tých, ktorí neboli indikovaní. Videli sme, že sa nám tu pohybuje rad ľudí s masívne infekčným vírusom. Vyšetrovali sme tiež pacientov z fakultných nemocníc, takže sme videli aj tie prípady, ktoré nakoniec bohužiaľ nedopadli dobre,“ opisuje virologička náročné mesiace.

Peková, ktorej meno sa počas pandémie koronavírusu stálo u našich susedov verejne známym, dovolenku v zahraničí tento rok neodporúča.

To, čo považujem za rizikové, je, že sem môže byť importovaný vírus z oblastí, kde ešte epidemiologická situácia nie je vyriešená, takže do čertov a diablov až budúci rok a tento rok by ľudia mohli zostať doma,“ myslí si Peková.

Ako píšu novinky.cz, virologička sama strávi tento rok dovolenku doma a ľudí prosí, aby nasledovali jej príklad.

Myslím, že tento rok je aj vhodné zostať doma, a veľmi by som aj poprosila ľudí v našej krajine, aby skôr podporili tuzemský cestovný ruch, pretože protipandemické opatrenia zasiahli veľa odborov veľmi neblaho, od kultúry cez turizmus a ďalšie, “ odporúča virologička.

Vzhľadom na otvorené hranice s niekoľkými prímorskými štátmi, Čechov aj Slovákov dovolenka pri mori určite láka. Virologička však odporúča zvážiť aj obľúbené Chorvátsko.

Prosím tých, čo práve nemusia ísť do Chorvátska alebo niekam na trek do Južnej Ameriky, aby tam tento rok nešli. Ide o to, aby sme si to sem domov znova nepriniesli z miest, kde by potenciálne vírus ešte mohol byť aktívny a funkčný, ale verím, že to za chvíľu bude už iba história,“ uzatvára Peková.

Virologička vyjadrila vďaka ľuďom za to, ako disciplinovane sa dokázali k tomu všetkému postaviť, a teší sa, že sa po pandémii vráti k svojej práci v laboratóriu.


Prečítajte si aj:

Prísne opatrenia obmedzili šírenie koronavírusu a pomohli v Európe zachrániť až 3 milióny ľudí, tvrdí nová vedecká štúdia

Ruší sa povinná karanténa, rúška vonku už nebudú povinné, cestovať môžeme do ďalších krajín