Trápi vás alebo vaše deti nepríjemná zápcha? Týchto 7 tipov vám pomôže zbaviť sa jej!

Nevhodná strava, stres, zlý pitný režim, nedostatok pohybu a mnohé ďalšie faktory narušujú prirodzenú funkciu nášho hrubého čreva, čo sa môže prejaviť zápchou, u dospelých aj u detí. Ako si prirodzene pomôcť, aby vám zápcha neznepríjemňovala každodenný život?

Zápcha patrí v súčasnosti medzi najčastejšie sa vyskytujúce tráviace problémy. Podľa štatistík trpí z času na čas zápchou až 40 % žien a 20 % mužov.

Zápchu definujeme ako poruchu črevného vyprázdňovania, ktoré je sťažené, prípadne dlhšiu dobu chýba. Typickým znakom zápchy je zvyčajne tvrdá stolica, často namáhavé a občas bolestivé vyprázdňovanie.

O zápche hovoríme aj vtedy, ak máte stolicu oveľa zriedkavejšie ako zvyčajne.

Pravidelná stolica

Frekvencia stolice je veľmi individuálna. U niekoho je normálne, že má stolicu raz za tri dni, niekto ide na veľkú potrebu dokonca aj trikrát denne.

Oveľa dôležitejšie je to, ako sa cítime. Stolica by mala byť pravidelná, mala by mať určitú konzistenciu a pri vyprázdňovaní by sme nemali pociťovať bolesti ani kŕče.

Vašu stolicu môžete považovať za pravidelnú, ak idete na veľkú 3x denne až 3x týždenne.

Zápcha postihuje až 30% detí!

Problémy so zápchou u detí môžu začať v rôznych obdobiach života dieťaťa. U približne 40% detí sa symptómy zápchy vyvinú počas ich prvého roka života.

Frekvencia vyprázdňovania je individuálna aj u detí. Za optimálny interval u detí nad 1 rok sa považuje vyprázdnenie 3-krát do týždňa.

Dôležité je však aj to, aký má dieťa pohybový režim, ako sa stravuje, aký má pitný režim a či u dieťaťa nie je skryté gastroenterologické ochorenie.

Čo robiť, ak má dieťa zápchu?

Keď sa u dieťaťa objaví zápcha, je vhodné podávať mu veľa tekutín. Stolica sa tak zmäkčí a jej vyprázdnenie bude jednoduchšie, nebude taká tvrdá.

K zápche u detí môže dochádzať aj vtedy, ak dieťa neprijíma dostatok vlákniny v strave. Vláknina je pre zdravé trávenie veľmi dôležitá, zväčšuje objem stolice, napomáha posunu potravy v črevách a zlepšuje vyprázdňovanie.

Dobrými zdrojmi vlákniny sú: čerstvá zelenina a ovocie, celozrnný chlieb, celozrnné cereálie, sušené ovocie (pre deti sú najlepšie marhule a slivky).

Zápcha môže byť u detí vyvolaná aj stresom, strachom, rozrušením či novým prostredím.

7 tipov proti zápche

Z dlhodobého hľadiska je dôležité dodržiavať správnu životosprávu, platia podobné pravidlá ako u detí.

  • Jedzte dostatok potravín s obsahom vlákniny. Vhodné je čerstvé ovocie, zelenina, celozrný chlieb, sušené ovocie alebo cereálie. Keď zvyšujete objem vlákniny vo vašej strave, robte to pomaly a postupne, redukujete tým plynatosť a nafukovanie.
  • Dodržujte pitný režim! Optimálny pitný režim si vypočítate jednoducho. Vynásobte svoju hmotnosť číslom 0,04. Najlepšia je čistá voda, minerálka, bylinkový čaj, ale aj číre polievky.
  • Uprednostnite menšie porcie viacerých jedál denne - 5 menších jedál je lepších ako 3 veľké.
  • Neponáhľajte sa pri jedle. Ak stravu dôkladne požujete, pomôžete správnemu tráveniu.
  • Zaraďte do svojho jedálnička probiotické mliečne výrobky ako napr. acidofilné mlieko či jogurty
  • Pravidelne sa hýbte! Pravidelný šport či cvičenie vám pomôže rozhýbať lenivé črevá.

Niekedy však nepomôže ani úprava životného štýlu. V tom prípade, alebo v prípade krátkodobých ťažkostí, môžete siahnuť aj po voľnopredajných výživových prípravkoch, probiotikách alebo laxatívach podporujúcich vyprázdňovane čriev, ktoré sú dostupné v lekárni.

Ide hlavne o doplnky výživy v podobe perorálnych tabliet, sirupov a kvapiek alebo čapíkov.

Pre deti i dospelých existuje riešenie, ktorého princíp účinku je inšpirovaný prírodou, Lecicarbon ® čapíky, ktoré produkujú CO₂, čím pomáhajú aktivovať peristaltiku a obnoviť prirodzenú činnosť čriev.

Liek účinkuje do 15-30 minút. Pôsobia iba v konečníku, bez zbytočného zaťažovania organizmu a nie sú návykové.

Svojho praktického lekára vyhľadajte pri problémoch so zápchou vždy, keď spozorujete krv v stolici, máte zápchu trvajúcu tri týždne a dlhšie alebo keď máte pri vyprázdňovaní silné bolesti.

Lecicarbon Dospelí, 0,500 g/0,680 g čapíky a Lecicarbon Pediatrickí pacienti, 0,250 g/0,340 g čapíky sú lieky na vnútorné použitie, voľne predajné v lekárni. Pozorne si prečítajte si príbalový leták. O použití sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom."


Ľudí tiež zaujalo:

Ako predísť zápche počas dovolenky?

TimOteJ

Za seba odporúčam jednoznačne vlákninu ,napr optifibre. Moja žena to pridáva do každého možného jedla a chuť sa nezmení ani konzistencia .

marcka_64

Môžem potvrdiť, tiež ju mám vyskúšanú a osvedčila sa nám doma všetkým, keď sme mali nejaké problémy. Už som si zvykla ju mať doma stále, že keby niečo.

masajasa

A kde ju dostanem kupit? Reku ci je normalne volnopredajna alebo potrebujem k nej predpis do dr. Tej mojej je tazko sa dovolat a nie to tam chodit este kvoli tomu.