Ako predísť zápche počas dovolenky?

Dovolenkové obdobie to nie je len relax a pokoj. Stáva sa, že môže byť spojené aj so zdravotnými problémami, ktoré vyvolávajú mnohé faktory. Pri cestovaní je častým dovolenkovým problémom zápcha. Ako si s ňou poradiť?

zápcha na dovolenke

Zdroj foto: Shutterstock.com

Letné dovolenkové obdobie prináša so sebou každý rok vytúžený oddych. Dovolenkári cestujú do rôznych kútov sveta za pasívnym oddychom pri mori, ale aj za dobrodružstvom do hôr či exotických krajín.

Pri cestovaní do týchto destinácií však netreba zabúdať na zdravie. Slovenskí turisti tvoria v posledných rokoch novú skupinu cestovateľov, ktorá si ešte celkom nezvykla na všetky pravidlá bezpečného cestovania - zdravotné riziká nevynímajúc. Len malá časť dovolenkárov myslí na prevenciu (napr. na preventívne očkovanie). Pri nadšených prípravách na dovolenku sa často zabúda na fakt, že prípadná zdravotná starostlivosť v navštívených krajinách môže stáť nemalé finančné prostriedky.


Pomôžte si takto:

10 potravín, ktoré vám uľahčia pobyt na záchode

Ochorenie zápcha

Niektoré dovolenkové zdravotné riziká môžete úspešne eliminovať aj sami, bez nutnosti vyhľadania lekára. Pri cestovaní je častým dovolenkovým problémom i zápcha. Jej príčiny môžu byť rôznorodé. Najčastejšie je to však nevhodná a nepravidelná strava, taktiež zmena jedálneho lístka. Častou príčinou vzniku zápchy v dovolenkovom období býva narušenie zabehnutého režimu. Prispieva k tomu zmena prostredia, nedostatok pohybu, zadržiavanie stolice kvôli pocitu nepohody v cudzom prostredí, či stresové situácie.

Všetky tieto faktory narušujú prirodzené fyziologické funkcie hrubého čreva, čo sa prejavuje spomalením pohybu čriev a zhoršenou pasážou stolice. Zápcha sa môže prejaviť nepríjemným pocitom tlačenia a preplnenia, bolesťami brucha, nepohodou a pocitom neúplného vyprázdnenia. Týmto problémom sa chce určite každý z nás vyhnúť.

Ako predchádzať zápche?

Základným pravidlom prevencie vzniku zápchy je dodržiavanie správneho pitného režimu (optimálne 1,5 až 3 litre tekutín, podľa podnebia dovolenkového prostredia). Ďalším pravidlom je snaha o dodržanie pravidelného intervalu vyprázdňovania. Pri dlhom cestovaní býva nepravidelný interval vyprázdňovania častou príčinou zápchy. Dosiahnutie správnej životosprávy počas krátkej dovolenky však niekedy nie je v našich silách. Podobne nemožno vylúčiť ani stresové faktory spojené s cestovaním.

Z uvedených dôvodov je praktické na dovolenku pribaliť aj malú cestovnú lekárničku, v ktorej by nemal chýbať ani efektívny a účinný prostriedok proti zápche.

Čo je dobré pribaliť si do cestovnej lekárničky?

  • lieky proti zvracaniu pri cestách autom, autobusom, alebo lietadlom

  • lieky proti bolesti hlavy a zubov

  • lieky proti horúčke

  • lieky proti zápche, ale aj proti hnačkám

  • lokálne prípravky na kožné alergie, po uštipnutí hmyzom

  • lokálne prípravky pri spálení kože a na drobné rany

  • očné kvapky, kvapky do nosa a ucha

  • opaľovacie prípravky s ochranným faktorom 18 a viac

  • dezinfekčné prostriedky a repelenty

  • obväzový materiál a náplaste

Pri výbere obsahu cestovnej lekárničky vám pomôžu i pracovníci lekárne. Lekárničku je potrebné držať v suchu, chlade a tme, aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu.


Prečítajte si aj tento článok:

10 potravín, ktoré vám uľahčia pobyt na záchode