Bolesti nôh v dôsledku športu? Tieto vychytávky vám ich pomôžu eliminovať

Bolesťami nôh trpia ľudia v rôznom veku a z rôznych príčin. Ale ak ste zanieteným športovcom, s veľkou pravdepodobnosťou môže príčina tkvieť v preťažení nôh pri nárazovom alebo príliš častom cvičení, v zlej technike behu či lyžovania, prípadne v nedostatočnom príjme tekutín. Nedostatky odstráňte čo najskôr, pretože ináč si koledujete o vážne zdravotné problémy. Taktiež sa vám bolesti nôh podarí minimalizovať, úplne odstrániť, alebo im predchádzať nosením vhodnej športovej obuvi, vhodných ponožiek a používaním ortopedických vložiek.

Značková obuv

V prvom rade si vyberajte obuv odporúčanú pre konkrétny druh športu. A prečo uprednostniť nike topánky pred teniskami neznámej značky? Kvalitná športová obuv je z moderných, dostatočne priedušných materiálov a nohy sa v nej toľko nepotia. Čo je ale oveľa dôležitejšie, tak napríklad pri bežeckých teniskách je úplnou samozrejmosťou odpružená podrážka tlmiaca vybrácie pri dopade. Takýmto spôsobom značkové topánky šetria vaše kĺby. Vďaka vysokej priľnavosti podrážok k rôznym povrchom a spevneniam na správnych miestach poskytujú tiež zvýšenú stabilitu. Napriek tomu sa v nich budete cítiť ľahko a pohybovať sa prirodzene. Značka NIKE je overená, a vy máte istotu, že to čo deklaruje, súhlasí so skutočnosťou.

Kompresné ponožky

K častým civilizačným chorobám patria ochorenia tepien a žíl. Kŕčové žily trápia i športovcov. Ešte pred viditeľnými príznaky sa začínajú prejavovať nenápadne po námahe – a to únavou, napätím v nohách, ťažkými a nepokojnými nohami, opuchom nôh, prípadne nočnými kŕčmi. Predchádzať im môžete pomocou kompresných ponožiek. Kompresné ponožky sa odporúčajú nosiť, ak veľa stojíte alebo sedíte (pri statickej záťaži), ale aj pri športe, napr. pri behu. Podporujú činnosť svalovej pumpy lýtkových svalov, zrýchľujú prietok krvi v nohách a zamedzujú hromadeniu škodlivých látok. Počas športovej aktivity sval lepšie znáša otrasy, čím sa znižuje jeho náchylnosť na vznik mikrotraum. Vďaka kompresii sa tiež rýchlejšie regeneruje.

Pri lyžovaní má význam nosiť kvalitné lyžiarske ponožky. Okrem výborných termoizolačných a vetracích vlastností majú schopnosť absorbovať nárazy, chrániť achilovku a nohu stabilizovať. Kompresie sú umiestnené asymetricky a cielene na miestach, kde sú najviac potrebné. Inteligentná kompresia (ľahká al. intenzívna) zvyšuje prívod kyslíka do svalov. Lyžovanie je jedným zo športov, ktorý nohy zaťažuje najviac. Bolestiam nôh môžete predísť aj práve zásluhou lyžiarskych ponožiek.

Ortopedické vložky do topánok

V rámci súčasnej ponuky na trhu nie je problém vybrať si vhodné ortopedické vložky v závislosti od športu, ktorý vykonávate a špecifických potrieb vašich nôh.

Skúšali ste už športové vložky s osadenými magnetmi, vyvinutými spoločnosťou MOM HEALTH CARE? Magnetoterapia má viaceré pozitívne vplyvy na naše zdravie. Okrem iného sa využíva ako doplnková a podporná liečba pri hojení zlomenín kostí a poraneniach kĺbov. Ale aj pri rôznych ďalších bolestiach pohybového ústrojenstva a problémoch s cievami. Pomocou magnetov sa cievy rozšíria, čím sa zlepší prekrvenie tkaniva. Účinky magnetoterapie teda sú: analgetický (tlmenie bolesti), protizápalový, vazodilatačný (prekrvenie), antiedematózny (proti opuchom), regeneračný a myorelaxačný (uvľňovanie svalov, znižovanie svalového tonusu). Rôzne druhy ortopedických vložiek, vrátane magnetických na šport, si môžete zaobstarať na webovej stránke spoločnosti Pigeon, s.r.o.

A ešte zopár zaujímavostí na záver

Človek urobí za život v priemere 183.755.600 krokov. Priemerná dĺžka kroku je 72 cm (0,00072 km). Z toho vyplýva, že počas života prejdeme vzdialenosť približne 132.304 km. Do stredu Zeme a späť je to 12.713 až 12.756 km. Takúto „prechádzku“ by sme teoreticky stihli absolvovať aj 10 krát. Ešte stále sa čudujete, že sú vaše nohy občas unavené, prípadne bolia? V každom prípade si zaslúžia náležitú pozornosť a starostlivosť.

Pri silných a/alebo pretrvávajúcich bolestiach, alebo ak ste utrpeli úraz, určite navštívte lekára. Lepšie skôr ako neskôr, pretože zdravotné ťažkosti s nohami netreba podceňovať.


Ľudí tiež zaujalo:

Aké sú príznaky kŕčových žíl?

Tŕpnutie tváre, prstov, rúk a nôh