Golf má pozitívne zdravotné benefity pre všetky vekové skupiny! Predlžuje život a podporuje fyzické a mentálne zdravie

Viac ako 300 vedeckých štúdií zaoberajúcich sa vzťahom golfu a zdravia exaktne tvrdí, že golf má viac ako pozitívne zdravotné benefity pre všetky vekové skupiny, pohlavia, bez ohľadu na geografické a socioekonomické pozadie. Golfom sa predlžuje život. Golf podporuje fyzické a mentálne zdravie. Čo teda tvrdia štúdie a výskumníci?
Golf predlžuje život a podporuje fyzické a mentálne zdravie

Zdroj: súkr.archív

Päť benefitov golfu pre mentálne zdravie

Golf robí život ľudí lepšími. Deje sa to tým najjednoduchším spôsobom, vezmite si napríklad radosť z dobrého odpalu. V týchto časoch neistoty a napätia spôsobených pandémiou Covid-19, sme vďačnejší za okamihy duševného pokoja.

1. Golf znižuje úzkosť

Golf je prostriedkom k lepšiemu celkovému zdraviu a teda aj mentálnemu. Roger Hawkes, bývalý hlavný lekár The EuropeanTour hovorí:

„Sociálna komunikácia je rizikovým faktorom, ktorý bol podceňovaný. Mentálne zdravie je veľkou vecou v týchto dňoch a časoch a rozumná fyzická aktivita sa spája so znížením úzkosti a redukciou depresie.”

2. Golf ponúka prospešnú sociálnu komunikáciu

Sociálna komunikácia má pozitívne účinky. Psychologička Susan Pinker vysvetľuje fyzické benefity komunikácie v prostredí golfu tým, že sa tvorí dopamín, ktorý nám prináša dobrý pocit a zmierňuje bolesť, je ako prirodzene produkované morfium.

Každá sociálna komunikácia na golfovom ihrisku tak môže podporiť mentálne zdravie.

3. Golf zmenšuje pôsobenie depresie

Beh produkuje endorfíny. Ale aj menej náročné športy ako golf môžu pomôcť duševnému zdraviu. Jedna austrálska štúdia zistila, že ženy bojujúce s depresiou, ktoré sa v priemere 2,5 hodiny venovali miernemu cvičeniu (vrátane golfu), boli menej ovplyvnené depresiou ako na začiatku výskumu.

4. Golf znižuje stres

Cvičiť je výborné, ale cvičiť vonku, v prírode („zelené cvičenia”) je lepšie. Tieto cvičenia znižujú stresu a pomáhajú zotaviť sa z mentálnej únavy. Golf je perfektným prostriedkom na dosiahnutie týchto cieľov – je to šport v prírode.

5. Golf môže byť forma terapie

Schopnosť golfu zlepšiť mentálne zdravie je dostatočne silná na to, aby sa golf bol využíval ako prostriedok terapie pre ľudí s duševnými problémami alebo aj pre ľudí užívajúcich lieky. Golf má pozitívny vplyv na zdravie a sociálne blaho spolu so zmenami v denných aktivitách.

Viac ako odporúčané dávky zdravia

Golf je jedinečný šport práve teraz, keď sa celosvetovo odporúča fyzická aktivita, vrátane trvania, intenzity a frekvencie pre udržiavanie si zdravého ducha.

V roku 2017 prišla Svetová zdravotnícka organizácia s Global Action Plan s iniciatívou na podporu fyzickej aktivity. Pravidelná fyzická aktivita je totiž skvelou prevenciou pred ochorením srdca, infarktom myokardu, cukrovkou, rakovinou pŕs a čriev.

Výborne prispieva tiež k prevencii vysokého tlaku, nadváhy a obezity. Je úzko prepojená s mierou duševného zdravia, zbrzdením, či oddialením príznakov demencie a zlepšením kvality života.

Dnešná spoločnosť si musí uvedomiť, že jednému zo štyroch dospelých chýba fyzická aktivita a viac ako 80 % detí v adolescentom veku sa nedostatočne hýbe.

Odporúčané dávky pohybu sú pritom pre ľudí vo veku 18-64, aj 65+150 minút fyzickej aktivity miernej alebo 75 minút energickej intenzity týždenne. Alebo kombinácia obidvoch.

Deťom v adolescentom veku (5-17 rokov) sa odporúča minimálny pohyb 60 minút od mierneho po energický denne. A golf je unikátny v tom, že sa mu môžete venovať do oveľa vyššieho veku v porovnaní s inými športmi.

Aktivita stredne miernej intenzity pre ľudí každého veku

Dôkazy o pozitívnych dopadoch golfu na zdravie prezentovali v roku 2018 na 7. ročníku bienálneho kongresu Medzinárodnej spoločnosti pre fyzickú aktivitu a zdravie (ISPAH).

Kongres je uznávanou vlajkovou loďou, čo sa týka fyzickej aktivity verejného zdravia, a zúčastnilo sa ho vyše 1000 delegátov zo 60 krajín.

Kongres uznal golfovú hru za významnú fyzickú aktivitu a zdroj benefitov pre kondíciu vďaka tomu, že poskytuje aktivitu stredne miernej intenzity ľudom akéhokoľvek veku.

Uznanie prišlo iba niekoľko mesiacov po tom, čo Svetová zdravotnícka organizácia zverejnila v roku 2017 Globálny akčný plán pre fyzickú aktivitu.

Tá cieli na jedného zo štyroch dospelých a štyroch z piatich adolescentov pre ich nedostatočnú fyzickú aktivitu. Akčný plán si za ciel znížiť túto nepopulárnu krivku o 15 % do roku 2030.

Golf je zdravý a zábavný – tvrdia odborníci

Akčný plán ocenil aj britský minister zdravotníctva Steve Brine, ktorý povedal:

„Vlády potrebujú aktívnych partnerov v športe, aby pomohli znižovať úroveň fyzickej nečinnosti. Tá je žiaľ, evidentná v dnešnej spoločnosti.“

Vyjadrenie pridala aj profesorka Fiona Bull, programová manažérka Svetovej zdravotníckej organizácie pre prevenciu neprenosných ochorení:

„Neprenosné ochorenia môžu za tri štvrtiny predčasných úmrtí, vrátane 15 miliónov ľudí vo veku 30-70 každý rok.“

Golf je populárny šport pre mužov i ženy. Má dobrý dopad na zdravie. Fyzické aj mentálne. Je skvelé, že je dostupný širokej verejnosti.

Annika Sorenstam, žijúca legenda ženského golfu, major šampiónka a celosvetová ambasádorka golfu a zdravia hovorí:

„Golf je skvelý pre zdravie ľudí všetkých vekových skupín, hráčov aj divákov. Urobme všetko preto, aby viac ľudí mohlo spoznať kúzlo golfovej hry a pridalo sa k nám.“

Na záver - nechajme „hovoriť“ ďalšie čísla

Golf ukazuje silnú ekonomickú a spoločenskú hodnotu pre spoločnosť. Výskumy ukázali, že:

  • 39 % detí hrá golf s mamičkami,
  • iba 18 % hrá primárne s otcami,
  • golf má bohatú históriu – prvé pravidlá v roku 1744,
  • zlepšuje obranu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami – zlepšuje hladinu krvnej glukózy,
  • zvyšuje sebavedomie, vylepšuje sebadôveru a znižuje úzkosť,
  • pomáha zlepšovať medziľudské vzťahy, kontrolu emócií a sociálne vzťahy,
  • znižuje hladinu cukru v krvi a obezitu,
  • znižuje riziko výskytu cukrovky o 30-40 %,
  • významne napomáha predchádzať demencii, ktorá už dnes trápi takmer 50 miliónov ľudí,
  • golf sa hrá v priemere na 7000 m2 vonkajšieho prírodného prostredia (plocha 10 futbalových ihrísk)
  • diváci na golfových turnajoch nachodia v priemere 11 500 krokov denne, prekonávajú tak minimálnu odporúčanú dennú dávku zdravého pohybu

Prečítajte si aj:

Crossfit: funkčné cvičenie posilňujúce celé telo

Osteoporóza a cvičenie: 3 jednoduché cviky, ktoré zvládnete aj doma