Crossfit: funkčné cvičenie posilňujúce celé telo

Crossfit je spojením silovo-rýchlostného tréningu, akým je vzpieranie, a gymnastiky. Najväčší rozmach má crossfit v USA s obrovským množstvom priaznivcov, no zvyšok sveta tiež nezaostáva. Ako sa crossfit vlastne cvičí? Aké sú výhody crossfitu v porovnaní s klasickým posilňovaním a ako s ním začať?
tréning crossfitu

Zdroj: Pexels.com

„Otec“ crossfitu

Bývalý profesionálny gymnasta Greg Glassman sa už od 80. rokov minulého storočia snažil pripravovať svojich zverencov pomocou všestranného tréningového plánu.

Inšpiroval sa prípravou gymnastov a vojakov, kde kombinoval cviky s vlastnou hmotnosťou, s činkami a rôzne prekážky.

V polovici 90. rokov si otvoril prvú telocvičňu v Santa Cruz, a v roku 2000 po zaregistrovaní domény crossfit.com, sa oficiálne stal „otcom“ crossfitu.

Crossfit vs. klasické posilňovanie

Základným rozdielom medzi klasickou posilňovňou a Crossfit gymom, je spôsob akým sa cvičí. V klasickej posilňovni sa zväčša uprednostňujú cviky zamerané na konkrétnu svalovú partiu, prevažne formou izolovaného cviku na strojoch.

Crossfit sa naopak uberá opačným smerom, zjednocuje kondičný, silový a funkčný tréning.

Na Slovensku máme niekoľko telocviční, ktoré sa zameriavajú priamo na crossfit. V dnešnej dobe sa však veľa posilňovní a trénerov v nich orientuje skôr na funkčný tréning, z ktorého podstaty vznikol crossfit.

Crossfit sa dá cvičiť prakticky kdekoľvek, keďže nie je potrebné využívať žiadne stroje. Najviac prevládajú cviky s vlastnou hmotnosťou ako sú: kľuky, angličáky, sedľahy, zhyby a pod.

Ďalej sú pri crossfite často využívané: činky, medicimbaly, kettlbelly a švihadlo.

tréning crossfitu so švihadlom

Zdroj: Pexels.com

Crossfit pre začiatočníkov

Rád by som zdôraznil, že tak ako pri každom cvičení, tak aj pri crossfite, sa kladie dôraz na správne prevedenie techniky jednotlivých cvikov.

Správna technika totiž vedie k zlepšovaniu a napredovaniu, a slúži aj ako prevencia proti zraneniam. Začiatočníci by mali prejsť základným kurzom, ktoré väčšina telocviční vyžaduje.

Na kurze sa klienti oboznámia s novými pojmami a správnou technikou základných cvikov ako: drep, mŕtvy ťah, zhyb, stojka a pod.

Ako sa cvičí crossfit?

Pri crossfite všeobecne platí, že celá skupina cvičí rovnaký tréning dňa, no k vykonaniu jednotlivých cvikov je možné použiť rôzne pomôcky.

Každý cvičiaci má totiž inú kondičnú a fyzickú zdatnosť. Pre niekoho, kto sa venuje cvičeniu dlhšie, môže byť tréning dňa jednoduchý, pre iného zase náročný.

Na tréningoch sa dokonca pravidelne stáva, že ženy, ktoré sa venujú cvičeniu dlhodobo, dokážu prekonať aj mužov!

Crossfit: funkčné cvičenie posilňujúce celé telo

Zdroj: Pexels.com

Výhody crossfitu

Vaše telo má pri tréningu crossfitu obrovský energetický výdaj, keďže pri ňom zapájate veľa svalových partii naraz. Pri pravidelnom cvičení prináša sľúbné výsledky v pomerne krátkom čase, no nebude to „zadarmo“.

Tréningová jednotka prebieha vo vysokej intenzite, a na rozdiel od klasického kruhového tréningu v posilňovni, zväčša bez prestávok.

Vďaka crossfitu sa oboznámite s novým typom cvikov, ktoré zapájajú aj iné svalové partie, ako ste boli doteraz zvyknutí. Cvičenie má obrovské benefity v zlepšení kondície, vyladení vašich kriviek, a v neposlednom rade posilňuje aj vaše zdravie.

Odporúčania od trénera

Tak ako pri väčšine cvičení, aj pri crossfite, je dôležité nájsť si správneho odborníka/trénera.

Keďže základ pri tréningu crossfitu tvoria gymnastické prvky, je nesmierne dôležité, aby sa vám venoval tréner, ktorý sa vyzná v problematike mobility (rozsah pohybu). Iba tak predídete možným zraneniam z dlhodobého hľadiska.

Z pohľadu náročnosti prevedenia správnej techniky daného cviku je tiež častokrát problematickou stránkou aj vzpieranie.

Je dôležité uvedomiť si, že z hľadiska prevencie pred zranením, dbajte na to, aby ste svoje telo zverili do rúk skutočným odborníkom.

Crossfit je životný štýl. Cvičenie nie je jednoduché, no spojenie vysokej intenzity a kombinácia funkčného tréningu s prvkami gymnastiky a vzpierania, prinášajú výsledky.

Pri skupinových cvičeniach navyše prevláda dobrá nálada a súťaživosť. Zabudnete na bežné problémy života a opadne z vás stres.


Prečítajte si aj:

Osobný tréner upozorňuje: Dobrý tréner by mal byť aj psychológom

HIIT tréning: ako ho odcvičiť a pre koho je vhodný?