V čase koronavírusu sa bývalí partneri dávajú dohromady viac než inokedy! Pozor na prehnanú idealizáciu, radí vzťahová terapeutka

Obnovovanie starých vzťahov nie je nič neobvyklé, avšak počas pandémie COVID-19 sa bývalí partneri dávajú dohromady viac než inokedy.
Neistota z budúcnosti a strach z nákazy koronavírusom zvyšujú túžbu po ľuďoch, s ktorými sme zažili bezstarostné časy.

Zdroj: Pexels.com

Koronavírus, karanténa a sociálne obmedzenia zmenili mnoho aspektov fungovania spoločnosti, vrátane medziľudských vzťahov. Kríza bola výzvou najmä pre nezadaných, ktorým epidémia obmedzila možnosti nadväzovať nové známosti.

Mnoho z nich sa preto vracia k svojim "ex", čo môže byť riskantný krok. O minulých vzťahoch a ich rizikách píše v článku britský Independent.

Prehnaná idealizácia bývalých nefunkčných vzťahov

Podľa štúdie zoznamovacie aplikácie eHarmony, ktorej sa zúčastnilo 2000 ľudí, jeden z piatich respondentov kontaktoval svojho bývalého partnera, prípadne to zamýšľal urobiť.

Viac ako štvrtina z nich uviedla ako dôvod nedostatok možností k zoznamovaniu, 26% potom uviedlo ako príčinu osamelosť a 24% nudu.

Zvyšní ľudia tvrdia, že čas strávený v izolácii im poskytol príležitosť sa zamyslieť nad minulými vzťahmi a zvážiť, prečo sa niektoré z nich rozpadli.

"Chcieť veci, ktoré nemáme, je normálne ľudská reakcia," vysvetľuje Kate Moyleová, vzťahová terapeutka.

Počas izolácie je podľa nej táto tendencia silnejšia, pretože sa ľudia cítia osamelí, analyzujú svoje predchádzajúce vzťahy a mnohí z nich dospejú k názoru, že mať niekoho je lepšie, ako byť sám.

Tieto pocity môžu spôsobiť aj prehnanú idealizácia bývalých nefunkčných vzťahov.

Ex-partner ako záplata

Nie všetci nezadaní majú chuť skúšať virtuálne stretnutia a online zoznamky a návrat ku známej tvári je tak lákavejšie ako predtým. Neistota z budúcnosti a strach z nákazy navyše zvyšujú túžbu po ľuďoch, s ktorými sme zažili bezstarostné časy.

Ľudia by tak mali podľa vzťahovej terapeutky zvážiť obnovovanie bývalých vzťahov a zamyslieť sa nad svojou motiváciou tak urobiť.

Ak veríte, že rozchod bol naozajstnou chybou, druhý pokus môže byť správnym krokom. Terapeutka ale varuje pred používaním bývalého partnera ako záplaty na nedostatok ľudského kontaktu.

"Existuje dôvod, prečo už spolu nie ste. Ak sa chcete dať znovu dohromady len kvôli tomu, že chcete zaplniť prázdne miesto, sú zdravšie spôsoby, ako sa s týmto problémom vysporiadať, "radí Moyleová.

Ľudia sa tiež menia a vyvíjajú, takže mnohokrát už nemožno znovu zažiť to, čo bolo predtým.


Prečítajte si aj:

Domáce násilie počas karantény: Ženy vo Francúzsku hľadajú pomoc v lekárňach, používajú šifry, aby unikli násilníkom

Prečo COVID-19 postihuje viac mužov ako ženy? Vedci vysvetlili, akú úlohu zohráva pohlavie pri riziku infekcie koronavírusom