Vedci objavili novú možnosť liečby akútnej leukémie u detí! Až 30 % všetkých onkologických ochorení u detí tvoria zákerné leukémie

Liečba detských nádorových ochorení je veľmi náročná, deti ju však väčšinou zvládajú veľmi dobre. Úspešne sa u nás vylieči 83 % detí, teda rovnako, ako v rozvinutých krajinách.
Nová možná liečba akútnej leukémie u detí

Zdroj: Flickr.com

Druhá najčastejšia forma leukémie u detí

Vedci z Children’s Cancer Institute v Austrálii objavili nový a vylepšený spôsob liečby akútnej myeloblastovej leukémie. Štúdia bola publikovaná v časopise Cancer Cell.

Akútna myeloblastová leukémia (AML) je nádorové ochorenie , pri ktorom sa v kostnej dreni nachádza príliš veľa abnormálnych bielych krviniek. AML je druhá najbežnejšia forma leukémie u detí, po akútnej lymfoblastovej leukémii.

Tento druh leukémie je ťažko liečiteľný kvôli jeho odolnosti voči štandardnej liečbe.

Bunky leukémie majú svoje vlastné ochranné mechanizmy, ktoré ich robia rezistentnými voči protirakovinovým liekom. Ak po chemoterapii zostane živá čo i len jedna bunka leukémie, môže sa regenerovať a choroba sa môže vrátiť, “ uviedla Jenny Wang, PhD, vedúca autorka štúdie.

Vedci sa teda pokúsili o nový liečebný prístup zameraním sa na bunky leukémie a narušením procesu ich obnovy.

Pri použití myšacieho modelu, s rastúcimi rakovinovými bunkami odobranými priamo od pacientov s AML, použili ošetrenie protilátkou, aby narušili interakciu dvoch molekúl, RSPO2 / 3 a RSPO-LGR4.

RSPO-LGR4 reguluje kľúčové samoregeneračné gény a RSPO2 / 3 slúži ako rastový faktor kmeňových buniek.

Vedci zistili, že použitá protilátka bráni rastu nových nádorových buniek. Liečba protilátkami tiež nepoškodila zdravé kmeňové bunky, ktoré deti liečené na AML potrebujú po liečbe na obnovu svojho krvného systému.

Vedci sú pred kinickými skúškami tejto metódy liečby optimistickí a dúfajú, že sa u detí s AML ukáže ako účinná terapia.


Prečítajte si aj:

Rakovina u detí: rodičia, všímajte si tieto nenápadné príznaky!

Akútna lymfatická leukémia dospelých