Nový spôsob operácie štítnej žľazy! Pacientom konečne nezostane jazva na krku

Českí lekári sa môžu pochváliť unikátnym zákrokom, pri ktorom sa im podarilo zoperovať štítnu žľazu pacienta. Vďaka novej metóde, cez ústnu dutinu, pacienti už nebudú musieť žiť s jazvou na krku.
operácia štítnej žľazy cez ústa v Česku

zdroj: fnbrno.cz

Lekári z Chirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice (FN) Brno a Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity (LF MU) vykonali prvú operáciu štítnej žľazy cez ústnu dutinu v Českej republike.

Špecializovaný výkon, pri ktorom sa nerobí rez na krku, ako pri konvenčnej metóde, ale z vnútornej strany dolnej pery, uskutočnili ešte koncom októbra. Pacient je v súčasnosti v rekonvalescencii.

Menej bolestivá metóda, bez jazvy na krku

Výhodou nového spôsobu operácie je, že vďaka zväčšeniu a priblíženiu kamerou, je operačná oblasť prehľadnejšia. Pre pacientov, ktorí sú pri zákroku v celkovej narkóze, je to aj menej bolestivá metóda, navyše im nezostáva jazva na krku.

operácia štítnej žľazy cez ústa v Česku

zdroj: fnbrno.cz

Chirurgovia pri zákroku odtiahnu dolnú peru a vykonajú tri rezy, cez ktoré zavedú operačné tubusy. Cez tieto kanály tak potom s pomocou endoskopických nástrojov po vrstvách cez páskové svaly otvoria priestor, kde je štítna žľaza a prištítne telieska.

Následne lekári postupujú rovnako ako pri konvenčnej metóde.

Rekonvalescencia je po takomto zákroku podobná ako u pacientov, ktorí podstúpili klasickú operáciu, a teda v priemere 14 dní, s pobytom v nemocnici od štyroch do piatich dní.

Opuch v dolnej časti tváre a na krku ustupuje veľmi rýchlo. Rekondícia však trvá tri až štyri týždne, a to z dôvodu nastavenia hormonálnej substitučnej liečby a stabilnej hladiny hormónov.

Čo robiť, aby bola štítna žľaza zdravá?

  • Získajte jód z potravy - pre produkciu hormónov štítnej žľazy je rozhodujúca denná dávka 150 mikrogramov v strave. Jód sa u nás pridáva do kuchynskej soli, ale ak z iných zdravotných dôvodov soľ nesmiete, môžete jód získať aj z iných potravín, ako sú ryby, mliečne výrobky, vajcia a obilie.

  • Filtrujte vodu. V niektorých vodách z vodovodu sa nachádza chloristan, chemická látka, ktorá narúša vstrebávanie jódu. Obráťte sa na úrad a zistite, či to nie je aj váš prípad. Ak áno, skúste filter na princípe reverznej osmózy.

  • Vyhnite sa triklosanu! Táto látka sa nachádza v niektorých antibakteriálnych mydlách, a svojou štruktúrou sa podobá hormónom štítnej žľazy. Štúdie na zvieratách ho spájajú s nižšou hladinou hormónov.

  • Pozor na teflónové výrobky! Môžu byť vyrobené z perfluorových chemikálií, ktoré niektoré štúdie spájajú s ochoreniami štítnej žľazy.


Články k téme:

9 vecí, ktoré by ste mali vedieť o svojej štítnej žľaze

Poruchy štítnej žľazy u detí