Alergikov neustále pribúda, podľa odborníkov bude mať o 5 rokov každý človek nejakú alergiu

Alergické ochorenia sú jednou z najväčších epidémií súčasnosti. Neustále pribúda pacientov, ktorí majú nejaký druh alergie, a podľa odborníkov sa to bude len zhoršovať. WHO upozorňuje, že alergické ochorenia sú štvrté najčastejšie sa vyskytujúce na svete a sú pre jednotlivé krajiny obrovskou ekonomickou záťažou.
alergicka reakcia pel

Zdroj: Eva Sládková

Aj preto sa 8. júl už 15 rokov pripomína ako Svetový deň alergií. Jeho hlavným cieľom je zvýšiť informovanosť o alergiách, podporiť prevenciu znižovaním alergénov a zabezpečiť požadovanú zdravotnú starostlivosť a účinnú liečbu. Alergikov síce neustále pribúda, no rozširujú sa aj možnosti liečby.

Alergia je vlastne prehnaná reakcia organizmu, ktorá vznikne v prípade kontaktu s bežnými, inak neškodnými látkami. Prejavujú sa rôzne, napríklad zhoršením dýchania, dokonca astmatickými záchvatmi a veľmi často kožnými problémami.

„Výskyt atopickej dermatitídy má stúpajúcu tendenciu. Vplyvom priemyselnej činnosti, chemizácie životného prostredia, ale aj našim stresujúcim spôsobom života, je alergikov stále viac. Keď som bola pred piatimi rokmi na odbornej konferencii v Paríži, zaznelo tam, že v roku 2025 bude dokonca každý človek na planéte trpieť nejakou formou alergie,“ vraví kožná lekárka Michaela Blaško.

Odborníci predpokladajú, že za rýchly nárast počtu alergických ochorení zodpovedá viacero faktorov. Okrem genetickej predispozície a znečisteného životného prostredia, môže vznik alergie podnecovať napríklad aj prehnaná hygiena. K ďalším rizikovým faktorom patrí fajčenie matky v tehotenstve.

„Keďže vidíme, že okolo nás pribúda alergikov, často medzi malými deťmi, rozhodli som sa založiť združenie a portál, ktoré chcú robiť osvetu v tejto oblasti,“ vraví Andrej Vilim zo Slovenskej asociácie alergiologických pacientov.

„O pár dní spúšťame web alergia.help, kde budú podrobné informácie o rizikách vzniku alergií, prevencii a možnostiach liečby. Oslovili sme viacero odborníkov, s ktorými chceme spolupracovať tak, aby to boli informácie naozaj relevantné a dôveryhodné,“ dodáva.

Alergia môže postihnúť naozaj každého, aj človeka, ktorý nikdy nemal väčšie zdravotné problém.

„Alergia, rovnako ako láska, kvitne v každom veku. Toto treba zdôrazniť, mnohí si totiž myslia, že v 60-ke sa ich to netýka. Ale nie je to tak,“ uzatvára dermatologička Michaela Blaško.