Vrátili ste sa na Slovensko z rizikovej krajiny? ÚVZ SR radí dodržiavať tieto pravidlá!

Všetky osoby, ktoré vstúpia na územie Slovenskej republiky, a počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu neuvedenú v zozname menej rizikových krajín, sú povinní dodržiavať niekoľko pravidiel. Kedy sa musíte dať otestovať na COVID-19 a kedy ste povinní byť v karanténe?
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

Pravidlá po návrate z rizikových krajín

Ak ste počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu neuvedenú v zozname menej rizikových krajín, ste povinní prihlásiť sa príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a oboznámiť ho so svojou cestovateľskou anamnézou.

Hlásiť sa musíte aj svojmu ošetrujúcemu lekárovi, ktorý vám vystaví PN z dôvodu karantény pre COVID-19.

RÚVZ vám poskytne informácie o pravidlách domácej izolácie aj o testovaní na COVID-19, ktoré musíte absolvovať najskôr 5. deň po príchode. Za test na COVID-19 si v tomto prípade neplatíte, informuje ÚVZ na svojom webe.

V domácej karanténe ste povinní zostať až do prijatia negatívneho výsledku RT-PCR testu na COVID-19., zároveň sa domáca izolácia nariaďuje aj ostatným osobám žijúcim s vami v spoločnej domácnosti.

"Po absolvovaní testu buď dostanete SMS o negativite a domáca izolácia sa končí, alebo, v prípade pozitívneho výsledku testu, vás RÚVZ bude kontaktovať a presne vás oboznámi s ďalším postupom," vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ak sa u vás po návrate zo zahraničia, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny ste prišli, prejavia príznaky respiračného ochorenia, kontaktujte telefonicky svojho ošetrujúceho lekára a oboznámte ho so svojou cestovateľskou anamnézou.

Lekár následne určí ďalší postup. Platí to aj v prípade, ak sa objavia príznaky respiračného ochorenia a viete, že ste boli v kontakte s niekým, kto prišiel zo zahraničia.

V zozname menej rizikových krajín, na ktoré sa opatrenia nevzťahujú, sú momentálne: Austrália, Belgicko, Cyprus, Česká republika, Čína, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Holandsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Taliansko a Veľká Británia.


Ďalšie aktuality k téme:

Slovenské hygieničky varujú v novej analýze: Až 70% pacientov s COVID-19 nemalo žiadne príznaky!

Imunita pacientov vyliečených z ochorenia COVID-19 časom zmizne, naznačuje nová štúdia