Lekárka o hemoroidoch: Ľudia sa skôr obávajú rakoviny konečníka, ale aj následky hemoroidov môžu byť veľmi vážne!

Spájajú sa s bolesťou, obmedzením a celkovým dopadom na kvalitu života človeka, najmä v pokročilejších štádiách. Napriek tomu hemoroidy ľudia dlho podceňujú a návštevu lekára stále odkladajú.
Lekárka hovorí, že následky hemoroidov môžu byť veľmi vážne!

Zdroj: Pexels.com

Na zlatú žilu sa nezomiera, ale...

Hemoroidy patria k najrozšírenejším civilizačným ochoreniam 21. storočia a podľa štatistík postihujú až 75 % ľudí vo veku od 25 rokov.

Na zlatú žilu sa síce nezomiera, ale dokáže človeku poriadne znepríjemniť nielen pracovný, ale aj osobný život. Spája sa s bolesťou, obmedzením a celkovým zhoršením kvality života.

Napriek tomu hemoroidy ľudia dlho podceňujú a návštevu lekára odkladajú.

K nám väčšinou prídu pacienti, ktorí už majú vážnejšie ťažkosti. Ani nie kvôli tomu, že by sa hanbili, ale skôr preto, že tento problém nepokladajú zo začiatku za závažný. Príznaky ochorenia v každodennom živote podceňujú so zdôvodneniami, že ide o následok dlhého sedenia alebo nedostatočného pitného režimu,“ hovorí všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Soňa Ostrovská.

Hemoroidy sú normálne anatomické štruktúry. S vyšším vekom a následkom rizikových faktorov však dochádza k degenerácii a ochabovaniu cievnych stien.

K ochoreniu dochádza vtedy, keď sa žily zväčšia a zapália. Príčin vzniku hemoroidov je podľa lekárky viacero, niektoré profesie sú však rizikovejšie.

Z profesií sú kvôli dlhému sedeniu ohrození šoféri a ľudia, ktorí zdvíhajú ťažké predmety. Hemoroidy sú častým problémom tehotných žien, môžu sa objaviť aj ako dôsledok pôrodu. Nezanedbateľným rizikovým faktorom je tiež stres a emočné napätie. A napriek tomu, že športovci sa hýbu, aj tí často s hemoroidmi bojujú, napríklad pri cyklistike, fitness, silových, vodných či jazdeckých športoch,“ upresňuje príčiny ochorenia lekárka.

Príznaky hemoroidov

  • krv v stolici (svetlá krv na toaletnom papieri)
  • svrbenie a pálenie
  • pocit vlhka, mokvanie
  • bolesť, na začiatku skôr pocit tupého tlaku
  • pri postupujúcom ochorení prolaps (vyčnievanie) hemoroidov

Doktorka Ostrovská ďalej vysvetľuje, že prvé príznaky hemoroidov sú mierne a ľudia s najskôr snažia zmierniť príznaky samoliečbou prípravkami z lekárne.

Ideálne však je prísť k lekárovi už v počiatočných štádiách ochorenia, aby sa vyhli zbytočným komplikáciám.

Ľudia sa skôr obávajú rakoviny konečníka, ale aj následky hemoroidov môžu byť veľmi vážne. Na začiatku je len mierna bolesť, pridáva sa krvácanie, zápal, opuch, mokvanie, silná bolesť, trombóza, otvorené rany, ktoré sa ťažšie hoja, trvalé poruchy vyprázdňovania – až sem môže zájsť zanedbávanie či podceňovanie hemoroidného ochorenia,“ varuje MUDr. Ostrovská.

Lekárka pacientom s hemoroidmi odporúča používanie mäkkého, neparfumovaného toaletného papiera, ideálne vlhčeného a vyhýbať sa užívaniu preháňadiel.

Dlhé sedenie by ste mali prerušovať prestávkami s pohybom a snažiť sa udržiavať si primeranú telesnú hmotnosť. Pomôcť môžu sedacie kúpele a obklady z bórovej vody, kamiliek alebo čajovníkového oleja.


Prečítajte si aj:

Pomoc z prírody pri hemoroidoch

Ako sa stravovať pri hemoroidoch?