Alergici, noste rúška, odporúča ÚVZ. Pomôžu vám zvládnuť tieto najsilnejšie alergény leta, ktoré nás ešte len čakajú!

Peľ paliny a ambrózie, ktoré budú po trávach najsilnejšími a najvýznamnejšími alergénmi leta a skorej jesene, dosahuje zatiaľ len nízke denné koncentrácie. Cez rúško sa mnohé väčšie peľové zrná nedostanú.
alergikom môže nosenie rúška pomôcť lepšie zvládnuť silné alergény

Zdroj: Pexels.com

Najsilnejšie alergény leta

V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na celom území Slovenska prevažne peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy, vo vyšších koncentráciách ho zachytili v Banskej Bystrici, v Žiline, v Bratislave a v Košiciach.

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ)Mária Tolnayová, peľ paliny a ambrózie, ktoré budú po trávach najsilnejšími a najvýznamnejšími alergénmi leta a skorej jesene, dosahuje zatiaľ len nízke denné koncentrácie.

Peľ týchto inváznych rastlín, ktoré sú najsilnejšími a najvýznamnejšími alergénmi letných mesiacov a skorej jesene, pravdepodobne dosiahne alergologicky významné hladiny až v priebehu augusta. V ovzduší sa okrem peľu spomenutých druhov bude vyskytovať peľ menej alergizujúceho skorocelu, štiavu, chmeľu, astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých rastlín. Denné koncentrácie spór húb (plesní) dosiahnu veľmi vysoké koncentrácie,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Pokles denných hladín peľu výrazne ovplyvňuje najmä búrková činnosť.

Vplyvom zrážok a búrkovej činnosti dochádzalo k výraznému poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší. Alergikom často zmierňuje, či eliminuje priebeh reakcie na peľ aj nosenie rúška, cez ktoré sa mnohé väčšie peľové zrná nedostanú,“ doplnila.

Monitorovacie stanice na Slovensku v ovzduší namerali v nízkych koncentráciách aj peľ astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých rastlín, skorocelu a štiavu.


Mohlo by vás zaujímať:

10 rád pre alergikov, ako zvládnuť peľovú sezónu počas pandémie koronavírusu

Zapácha vám pod rúškom z úst? Tu je 5 dôvodov prečo a 5 tipov, ktoré vám pomôžu tento nepríjemný problém odstrániť!