10 rád pre alergikov, ako zvládnuť peľovú sezónu počas pandémie koronavírusu

O niečo náročnejšie obdobie ako my ostatní práve prežívajú alergici, ktorých trápia slziace oči a tečúci nos, ale aj atopici, ktorých koža pod rúškom či rukavicami veľmi trpí.
ako zvládnuť peľovú alergiu počas COVID-19

Zdroj: Pixabay.com

Alergici aj so zatvorenými očami vedia, kedy prichádza skutočná jar

Sezónna peľová alergia je najrozšírenejšie alergické ochorenie, trpí ňou približne každý piaty Slovák. Typickými prejavmi sú svrbenie, pálenie a slzenie očí, svrbenie nosa a podnebia, kýchanie a vodnatý výtok z nosa.

Lekárka MUDr. Ivana Poradová vysvetľuje, že na to, aby sa dostavili prejavy sezónnej peľovej alergie, stačí prítomnosť 10 až 20 peľových zŕn v 1 m³ vzduchu.

V marci a apríli sa na alergii podieľajú najmä pele kvitnúcich stromov, najčastejšie brezy, liesky a topoľa, zatiaľ čo v júli až septembri sú najsilnejšími alergénmi trávy, predovšetkým palina, lipnica, ambrózia, ale aj pšenica a jačmeň, “ vysvetľuje lekárka.

Alergická nádcha je ochorenie, ktoré síce neohrozuje pacienta na živote, ale na niekoľko mesiacov do roka mu výrazne zhorší kvalitu života.

Nepríjemné prejavy sezónnej alergickej nádchy výrazne obmedzujú každodenné fungovanie človeka. K častým príznakom alergickej nádchy patrí aj svrbenie uší, migréna, bolesti kĺbov, tráviace ťažkosti, celková slabosť a únava.

Ako predchádzať kožným problémom z nosenia rúška?

V období zhoršenia alergickej nádchy sa môže zhoršiť aj atopický ekzém. Preto počas pandémie COVID-19 netreba zabúdať okrem častého umývania rúk ani na aplikáciu ochranného krému na ruky.

Časté umývanie rúk, a najmä použitie horúcej vody a mydiel, podporuje vysušovanie pokožky a okrem vysušenia môže spôsobiť až jej popraskanie.

Alergikom sa odporúča obmedziť používanie jednorázových chirurgických rúšok, resp. respirátorov a preferovanie látkových-bavlnených rúšok.

Látkové rúško môžete navyše po primeranej dezinfekcii (pranie alebo žehlenie) opakovane používať. Odporúčajú sa pevné a odolné tkaniny, ktoré sa dajú oprať na viac ako 60 stupňov, a tiež žehliť pri vyšších teplotách.

10 rád pre alergikov počas pandémie COVID-19

  • V čase maximálneho výskytu alergizujúce peľu obmedzte pohyb v prírode

  • Pravidelne sledujte aktuálne peľové spravodajstvo na Slovensku

  • Pri športových aktivitách v prírode používajte peľové masky, dýchajte viac nosom ako ústami a nezabúdajte na ochranu očí športovými okuliarmi

  • Po návrate z prírody sa osprchujte, umyte si vlasy (pretože v nich sa zachytí najviac peľu), tvár a vymeňte si oblečenie

  • Oblečenie, ktoré ste nosili vonku, odkladajte mimo miestnosti, v ktorej spíte

  • Využívajte na pobyt vonku najmä čas po daždi

  • Vniknutiu peľu do vnútorného prostredia zabraňujú protipeľové sieťky

  • Čističky a práčky vzduchu odstránia peľ a v domácom prostredí vás ochránia

  • K účinným protipeľovým opatreniam patrí zvýšená hygiena nosa vrátane jeho pravidelných preplachov

  • Zvládať alergickú nádchu pomáhajú prímorské a kúpeľné pobyty, rehabilitácia, terapia v jaskyniach


Mohlo by vás zaujímať:

Imunologička radí: ako rozlíšiť alergiu od príznakov koronavírusu?

Príznaky spojené s ochorením COVID-19 môžu byť aj strata čuchu a chuti, tvrdia odborníci