Mozgová aneuryzma je časovanou bombou! U fajčiarok a žien s vysokým krvným tlakom vzniká až 7x častejšie

Aneuryzmy sa môžu vyskytovať takmer v akejkoľvek tepne v tele, pričom mnohé z nich sú nediagnostikované a nepozorované počas celého života človeka.
fajčiarky majú až 7x vyššie riziko vzniku mozgovej aneuryzmy

Zdroj: Pexels.com

Aneuryzmy v mozgu môžu byť smrteľné

Nový výskum publikovaný v Journal of Neurology, Neurochurgery & Psychiatry odhaľuje znepokojujúci výskyt aneuryziem v mozgu fajčiarok.

Tieto abnormality v mozgu sú časovoanou bombou môžu byť smrteľné, ak prasknú. Častejšie sa vyskytujú u fajčiarok s vysokým krvným tlakom. Tieto ženy sú vystavené 7x väčšiemu riziku vzniku aneuryzmy v porovnaní s nefajčiarkami.

Štúdia chcela zistiť, či existujú rozdiely medzi ženami, ktoré fajčia, a tými, ktoré nefajčia. Vedci analyzovali skeny mozgu 545 žien vo veku 30-60 rokov v nemocniciach v Kanade a USA počas rokov 2016-2018.

Skeny odhalili, že 152 z 545 žien malo 185 neprerušených mozgových aneuryziem, čo znamená, že niektoré ženy mali aj viac ako jednu aneuryzmu v mozgu.

Až 46% žien s abnormálnymi skenmi na mozgu malo vysoký krvný tlak a boli fajčiarky. Mozgové aneuryzmy sa častejšie vyskytli u fajčiarok, ktoré fajčili približne 20 cigariet denne.

Ženy, ktorým lekári urobili skeny mozgu, prišli najčastejšie s bolesťou hlavy. Tá sa vyskytla u 63% žien s aneuryzmou mozgu a 44% žien bez mozgovej aneuryzmy.

6,5 milióna ľudí v USA žije s mozgovou aneuryzmou

Aneuryzma je vypuklina, ktorá vzniká na oslabenej stene cievy v mozgu. Aneuryzmy môžu byť veľké alebo malé, a môžu sa vyskytovať takmer v akejkoľvek tepne v tele, pričom mnohé z nich sú nediagnostikované a nepozorované počas celého života človeka.

Iné aneuryzmy, najmä tie v mozgu, však môžu tlačiť na okolité štruktúry a spôsobiť ich smrteľné krvácanie, ak sa roztrhnú. Predpokladá sa, že približne 6,5 milióna ľudí v USA žije s mozgovou aneuryzmou.


Prečítajte si aj o ďalších nových objavoch vedcov:

Zapácha vám podpazušie? Vedci majú konečne vysvetlenie, čo ho spôsobuje!

Vedci vyvinuli spôsob, ako odhaliť zápal pľúc či rakovinu iba pomocou analýzy dychu!