COVID semafór varuje Bratislavčanov pred nekontrolovaným šírením koronavírusu! Čo signalizuje zelená, oranžová, červená a čierna farba?

Vďaka novému signalizačnému systému hlavné mesto presne vie, kedy je nutné zaviesť vybrané opatrenia v piatich rôznych fázach šírenia koronavírusu. Systém pracuje ako jediný v strednej a východnej Európe s epidemiologickými dátami.
COVID semafór varuje Bratislavčanov

Zdroj: Pixabay.com

Bratislava má COVID semafór

Bratislava má nový signalizačný systém, COVID semafór, vďaka ktorému dokáže mesto zachytiť šíreniu koronavírusu a rýchlejšie zaviesť potrebné opatrenia.

Signalizačný systém tzv. COVID semafór z dát analyticky vyhodnotí, v akej fáze epidémie sa nachádzame a ktoré z pripravených opatrení v rôznych oblastiach správy mesta je potrebné zaviesť do praxe,“ uvádza mesto Bratislava, ktoré systém zostavilo s epidemiológom magistrátu Martinom Pavelkom.

COVID semafór posúva mesto na špičku medzi svetovými metropolami. Ako jediné mesto v celej strednej a východnej Európe totiž počíta efektívne reprodukčné číslo na základe epidemiologických dát.

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje systém založený na rovnakom princípe na celonárodnej úrovni.

  • Zelená fáza znamená režim denného monitorovania a analýzy epidemiologických dát.
  • Oranžová fáza znamená nástup prijímania prvých opatrení na ochranu najzraniteľnejších skupín obyvateľstva.
  • Červená fáza prináša zavádzanie opatrení celomestského významu a pristupuje sa k obmedzeniam plánovaných hromadných akcií.
  • Čierna fáza je poslednou a ide o stav, keď je ľuďom odporúčané výrazne minimalizovať svoj pohyb a fyzický kontakt s inými ľuďmi.

Vďaka signalizačnému systému môžeme okamžite zaviesť opatrenia odporúčané odborníkmi pre jednotlivé fázy epidémie a tak môžeme ovplyvniť rýchlosť šírenia ochorenia COVID-19,“ uzatvára hlavné mesto.

Bratislava sa momentálne nachádza v zelenej fáze a reprodukčné číslo má hodnotu pod jedna.


Mohlo by vás zaujímať:

Bratislavčanov terorizujú komáre, obsadili aj centrum mesta. 5 účinných spôsobov, ako sa ochrániť pred otravným hmyzom

COVID-19 a letná sezóna: Ako si nepriniesť koronavírus z kúpaliska? Dodržiavajte tieto zásady!