Aktuality, ktoré ovládli 33. týždeň: Druhá vlna koronavírusu je už tu - v Bratislave máme Covid semafór, Rusi začínajú očkovať

Minister zdravotníctva Marek Krajči potvrdil druhú vlnu koronavírusu. Monitorovať situáciu pomôže aj unikátny signalizačný systém Covid semafór. V Rusku zase ministerstvo zdravotníctva potvrdilo registráciu vakcíny, s ktorou začínajú očkovať ľudí v prvej línii.
Aktuality, ktoré ovládli týždeň

Zdroj: súkr.archív

1. Druhá vlna koronavírusu je tu. Epidemiológovia odporúčajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv

Počas uplynulého týždňa minister zdravotníctva Marek Krajči potvrdil informáciu, že sme na Slovenku zaznamenali druhú vlnu Covid-19. Kvôli stúpajúcemu počtu nakazených epidemiológovia odporúčajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv alebo návštev a tiež nevyhnutnosť cestovania do zahraničia.

Viac sa dočítate v správe: Zvážte organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, odporúčajú epidemiológovia. Nakazení ľudia môžu byť bez príznakov, ale infekční!

2. Bratislava má COVID semafór, ktorý nám môžu iné štáty závidieť. Ako jediní v strednej a východej Európe takto spracúvame epidemiologické dáta

COVID semafór varuje Bratislavčanov

Zdroj: Pixabay.com

Šikovný nástroj ako jednoducho signalizovať aktuálny stav. Na rozdiel od bežného dopravného semafóru má Covid semafór až 4 farby: zelenú, oranžovú, červenú a čiernu. Vďaka tomuto signalizačnému systému môžu byť okamžite zavedené opatrenia odporúčané odborníkmi pre jednotlivé fázy epidémie, čo pomôže ovplyvniť rýchlosť šírenia koronavírusu medzi ľuďmi.

Viac sa dočítate v správe: COVID semafór varuje Bratislavčanov pred nekontrolovaným šírením koronavírusu! Čo signalizuje zelená, oranžová, červená a čierna farba?

3. Ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že Rusko ako prvé na svete zaregistrovalo vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2

vakcínu proti koronavírusu schválili ako prví Rusi

Zdroj: Pixabay.com

Jednou z prvých zaočkovaných má byť aj Putinova dcéra. Medzi prvými vakcín dostanú zdravotníci, učitelia a rizikové skupiny obyvateľstva. Nejde však o vakcínu, ktorá by bola vyvinutá špeciálne len pre koronavírus, ale ide o upravenú vakcínu používanú aj proti iným chorobám.

Viac sa dočítate v správe: Prvú vakcínu proti koronavírusu na svete schválili v Rusku, zaočkovaná už má byť aj Putinova dcéra

4. Slovákov trápia vysoké teploty. Prehriatie, úpal či dehydratácia ústia do kolapsu organizmu

Slováci kolabujú z vysokých teplôt, ohrozené sú najmä deti a seniori

Zdroj: Pixabay.com

Horúčavy si vyberajú svoju daň. Na vysoké teploty doplácajú najmä starší ľudia a malé deti. Novorodenci a dojčatá nemajú vyvinuté termoregulačné mechanizmy, úpal im hrozí už po niekoľkých minútach strávených na slnku. Preto pri pobyte na slnku nezabúdajte na prikrývku hlavy a opaľovací krém. Ideálne je nevychádzať na slnko počas poludnia a netreba zabúdať ani na pitný režim.

Viac sa dočítate v správe: Slováci kolabujú z tepla! Toto sú príznaky prehriatia a úpalu + 5 zásad prvej pomoci