Medicínske novinky týždňa: Dva vedecké výskumy, ktoré odhalili zaujímavé fakty

Jeden výskum sa týka vyliečených pacientov z Covid-19, druhý sa zaoberá jedinečným enzýmom BO.
Medicínske novinky

Zdroj: súkr.archív

1. U vyše polovice vyliečených pacientov z Covid19 sa objavili psychické problémy

Milánski vedci si všimli nie príliš pozitívny fakt. U viac ako polovice pacientov, ktorí prekonali koronavírus, sa zhruba mesiac po uzdravení objavili psychické problémy, ako sú depresia, úzkosť a nespavosť. Jednou z príčin môže byť aj sociálna izolácia či strach z možnosti nakazenia blízkeho človeka. Autori štúdie ďalej hovoria, že psychické problémy môžu byť spôsobené aj reakciou protilátok na vírus. Aké ďalšie zistenia výskum priniesol?

Viac sa dočítate v správe: Depresia, úzkosti aj nespavosť. Viac ako polovica pacientov, ktorí prekonali koronavírus, má po uzdravení psychické problémy!

2. Trápi vás zapáchajúce podpazušie? Vedci objavili kľúčový enzým, ktorý je zodpovedný za zápach

Nie je to nič príjemné, keď sa chystáte na dôležitú schôdzu a v okolí vášho podpazušia máte mokré mapy na oblečení. Vedci odhalili, že za zápach je zodpovedný jedinečný „enzým BO“ (Body dor enzyme). Tento objav môže poôcť vyvinúť účinnú látku, ktorá zabráni nežiadúcemu zápachu.

Viac sa dočítate v správe: Zapácha vám podpazušie? Vedci majú konečne vysvetlenie, čo ho spôsobuje! 3 prírodné spôsoby, ako sa zbaviť zapáchajúceho podpazušia