Aká je životnosť kolagénu po 25, 40, 60 alebo 80-tke?

Kolagén má vlastný „kolobeh života“ – z organizmu sa nám postupom času vytráca. Aká je však jeho kvalita a množstvo v tele v rôznych etapách života?
ako byť fit počas staroby po 60 alebo 80-tke

Zdroj: Pexels.com

Mladistvé „dvadsaťpäťky“

Žiaľ, už po dvadsiatke máme dôvod strachovať sa o strácanie kolagénu. K urýchleniu prispieva aj uponáhľaný spôsob života a mnohokrát zanedbávaná kvalitná starostlivosť o pokožku. Áno, dobre čítate, kvalitná! Pokiaľ sa však budete vyhýbať fajčeniu a vysokému UV žiareniu, úbytky kolagénu, našťastie, nebudú v tomto životnom štádiu až také veľké.

Čože je to 40-tka?

Štyridsať rokov je presne ten čas, kedy si začnete citeľne uvedomovať úbytok kolagénu. Dochádza k jeho výraznému poklesu približne až o 30 %. Oslabuje sa svalstvo, objavujú sa vrásky, trpia chrupavky, bolia kosti, lámu sa vlasy a vysušuje pokožka. Ak ste doteraz zanedbávali starostlivosť o pokožku, nastal ten správny čas, aby ste so starostlivosťou začali.

Zmeny v tele po 60-tke

Po šesťdesiatke má už väčšina žien po menopauze.

„Počas menopauzy dochádza v tele ženy k dramatickým hormonálnym zmenám a hladiny estrogénu prudko klesajú, čo má za následok široké spektrum nepríjemných zmien. Estrogén je hormón, ktorý okrem mnohých iných funkcií vplýva aj na fibroblasty, bunky produkujúce kolagén. Jeho nedostatok sa preto prejavuje predovšetkým v tkanivách, ktoré kolagén obsahujú - koža, chrupavky, nechty, vlasy. Pre menopauzálnu pleť je typická postupná suchosť, vrásky, tmavé škvrny, menšia pružnosť kože a jej stenčovanie. Obdobné zmeny postihujú aj iné tkanivá. Ide o tzv. hormonálne starnutie organizmu,“ vysvetľuje dermatovenerologička MUDr. Vanda Martišková.

To vedie k celkovému úpadku vitality. V tomto veku dochádza k úbytku kolagénu a v tele nám ostáva približne v 40 % zastúpení.

Osemdesiat +

Po dosiahnutí tohto úctyhodného veku sa hladina kolagénu v našom tele dostane iba na 20 %, preto sú výživové doplnky a suplementy v tomto veku na jeho podporu naozaj nevyhnutné.