Psychologička o návrate detí do škôl: Deťom sa bude možno ťažko opúšťať priestor, ktorý si doma vytvorili v rámci možností, a prinášal im určitú slobodu

Začiatok nového školského roka 2020/2021 budú sprevádzať viaceré hygienické opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu a prípadnému opätovnému zatvoreniu škôl.
psychologička o začiatku školského roka 2020/2021

Zdroj: Pixabay.com

Návrat do školských lavíc bude pre deti výzvou

Žiaci sa do školských lavíc vrátia v stredu 2. septembra. Začiatok nového školského roka 2020/2021 budú sprevádzať viaceré hygienické opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu a prípadnému opätovnému zatvoreniu škôl.

Podľa psychologičky Judity Malík z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) bude predstavovať pre deti veľkú výzvu a ich pocity môžu byť naozaj rôznorodé.

"Na jednej strane prichádza škola, a to pre deti predstavuje určitú rutinu. Niekomu tak môže odľahnúť. Na druhej strane sa im možno bude ťažko opúšťať priestor, ktorý si doma vytvorili v rámci možností a prinášal im určitú slobodu," uviedla psychologička s tým, že detské pocity môžu byť rozmanité a môžu sa často striedať, pričom raz prevláda radosť, inokedy zas smútok.

Psychologička tiež odporúča deti pred začiatkom školy zahŕňať do procesu prípravy na jej začiatok, napríklad pri výbere zošitov, školskej tašky či prezuviek.

Rovnako je podľa nej dôležité, aby sa rodičia s deťmi rozprávali o situáciách, ktoré budú od septembra nové, ale je potrebné, aby sa stali bežné, ako napríklad nosenie rúšok.

Zároveň je potrebné hovoriť aj o tom, čo by mohlo nastať, aké scenáre sa môžu naplniť.

"Hovorte s deťmi o ich obavách, pomáhajte im pomenovať ich pocity a hovorte o tých svojich. V čase neistoty nech deti cítia istotu práve v tom, že sa ich budete snažiť kedykoľvek pochopiť," odporúča Judita Malík.

Podľa Malík je tiež dôležité na začiatku školského roka zvážiť svoje sily a možnosti a zamerať sa nielen na výkon, ale aj na sociálne faktory v škole. Zároveň odporúča dávať si krátkodobé ciele.


Mohlo by vás zaujímať:

Ako sa rozprávať s deťmi o koronavíruse? 6 užitočných tipov pre rodičov

Škola volá! Takýto režim by mal mať váš prváčik