Otvorenie škôl pandémiu nevyhrotí, školáci nie sú ťahúňom infekcie, tvrdia vedci v novej štúdii

S novým školským rokom sa do škôl vrátia deti, ktoré sa veľakrát nevideli od polovice marca. Môže sa medzi nimi nebezpečne šíriť koronavírus? A ako veľmi je pravdepodobné, že ho môžu preniesť na svojich učiteľov, rodičov, starých rodičov a ďalších ľudí zo svojho okolia? Odpovede nie sú celkom jasné.
medzi školákmi sa koronavírus príliš nešíri

Zdroj: Pixabay.com

Otvoriť školy, zatvoriť krčmy a reštaurácie

V zahraničí majú úvahy o možnostiach šírenia koronavírusu v školách niekedy nečakané súvislosti.

Napríklad vo Veľkej Británii pred pár dňami spôsobilo rozruch odporúčanie jedného z popredných medicínskych poradcov britskej vlády, profesora Grahama Medleyho z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny.

Ten má na starosti modelovanie ďalšieho vývoja pandémie. Navrhol, aby britské školy boli v novom školskom roku normálne otvorené, ale súčasne aby boli opäť zatvorené krčmy a reštaurácie.

Tým by sa podľa neho malo vyvážiť šírenie ochorení, ktoré spôsobia školáci, takže zdravotnícky systém na ne bude schopný dobre reagovať.

Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie na tom Veľká Británia čo sa zvládnutia pandémie vôbec nie je najlepšie. Koronavírusom sa nakazilo až 4782 Britov na každý milión obyvateľov a zomrelo ich 610 z každého milióna obyvateľov.

Na odporúčanie profesora Medleyho nadväzuje analýza inej britskej vedeckej skupiny z londýnskej University College. V nej sa nehovorí o uzatváraní krčiem, ale o tom, že okrem detí do škôl zamieri v septembri znovu do práce tiež veľa Britov, ktorí zatiaľ ešte stále pracujú z domu.

Akonáhle sa koronavírus medzi nimi začne šíriť, môže to byť nový výrazný nápor na zdravotnícky systém.

Chrípková sezóna a koronavírus

Druhý náraz príde s chrípkovou sezónou, pretože príznaky chrípky a ochorenia COVID-19 sú podobné, čo vnesie zmätok do diagnostiky aj liečby.

Analýza veecov preto odporúča výrazne zvýšiť počet testov na koronavírus u osôb s podozrivými príznakmi, aby sa včas izolovali chorí aj ľudia, ktorí s nimi prišli do užšieho kontaktu, a mohli sa nakaziť.

Pri odhade sily blížiacej sa chrípkovej sezóny sa epidemiológovia vždy pozerajú na južnú pologulu. Tam teraz končí zima, a teda aj chrípková sezóna.

Tento rok tam boli chrípky veľmi mierne. Lenže za to zrejme mohli aj opatrenia proti koronavírusu, ktoré skomplikovali aj šírenie chrípkových vírusov.

Keď sa vírusy chrípky prenesú na severnú pologulu, kde sa reštrikcie celkovo skôr zmierňujú, môžu už byť agresívnejšie.

Medzi školákmi sa koronavírus príliš nešíri

Zahraničné správy o tom, ako sa koronavírus prejavuje v školách a čo teda po začiatku školského roka čakať, sú bohužiaľ rozporné.

Práve vydaná štúdie v periodiku The Lancet Journal of Child and Adolescent Health sa snažila starostlivo vystopovať pôvod konkrétnych prípadov nákazy. Autori uvádzajú, že medzi školákmi sa koronavírus príliš nešíri.

"Jeho prenos medzi deťmi je výrazne nižšií ako u iných respiračných chorôb, napríklad chrípky," uviedla vedúca štúdie Kristine Macartney, profesorka Univerzity v Sydney.

Štúdia vychádza zo situácie v austrálskom štáte Nový Južný Wales v období od januára do apríla, kedy boli školy väčšinou otvorené.

Štúdia opisuje, že v tomto štáte s ôsmimi miliónmi obyvateľov, ktorý nebol pandémiou príliš zasiahnutý, bolo v sledovanom období zaznamenaných len 33 prvotných prípadov choroby COVID-19 v školách (16 u žiakov základných a stredných škôl a 17 u učiteľov a zamestnancov škôl).

Títo ľudia nákazu priniesli do školy zvonku. Od nich sa potom priamo v škole celkovo ďalej nakazilo len 18 osôb - 10 žiakov a 8 učiteľov.

Podstatne horšie správy však prichádzajú z USA, kde niektoé školy začali s výučbou už v auguste.

Okres Cherokee v Georgii so štvrťmiliónom obyvateľov zaznamenal hneď v prvých dvoch týždňoch výučby viac ako sto potvrdených prípadov COVID-19 v školách.

Školy poslali do domácej karantény cez 1600 žiakov a učiteľov, ktorí s chorými prišli do styku, a niektoré prešli na výučbu online. Nárast prípadov nákazy, karantén a uzatvárania tried sa objavil aj v školách v Mississippi, Tennessee či Nebraske.

Deti majú účinnejšiu imunitu

Zastrešujúci pohľad na stav v Európe ponúka odborná správa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Konštatuje, že v Európe sa len veľmi málo, menej ako 5% všetkých prípadov nákazy koronavírusom, vyskytlo medzi ľuďmi do 18 rokov.

Len výnimočne museli byť kvôli ochoreniu hospitalizovaní a po celej Európe zomrelo na COVID-19 len niekoľko detí. Zatiaľ skôr odhadovaným vysvetlením je, že u detí sa prejavuje účinnejšie imunitná obranná reakcia na nový koronavírus než u dospelých.

Zlou správou však je, že nákaza u detí zvyčajne prebieha len s miernymi príznakmi alebo úplne bez príznakov, takže je ťažké ju zistiť, a infekcia má šancu šíriť sa nepozorovane.

Dáta však naznačujú, že infekcia prenesená z dieťaťa na dieťa či na dospelého, teda aj na učiteľov a ďalších zamestnancov školy, je menej častá ako medzi dospelými a že deti nie sú hlavnými ťahúňmi šírenia infekcie v školách.

U detí, u ktorých choroba prebieha bez príznakov, však nie je zatiaľ známe, ako infekčné sú, uvádza štúdia ECDC. Tiež pre učiteľov štúdie všeobecne uvádza, že ich riziko nákazy nie je v škole väčšie ako v komunite alebo domácnosti.


Prečítajte si aj:

Psychologička o návrate detí do škôl: Deťom sa bude možno ťažko opúšťať priestor, ktorý si doma vytvorili

Získame po prekonaní COVID-19 dostatočne silnú imunitu? Nová štúdia priniesla nádejný výsledok!