Príliš veľa aj málo spánku môže mať vplyv na zdravie nášho srdca a ciev! Koľko hodín spánku naozaj potrebuje ľudské telo?

Nie je žiadnym tajomstvom, že nedostatočný spánok môže mať na naše zdravie vplyv rôznymi spôsobmi. Ale ako sa ukázalo, príliš málo spánku nemusí byť jediným problémom.
príliš veľa aj málo spánku môže škodiť srdcu a upchávať cievy

zdroj: needpix.com

Nová štúdia v skutočnosti zistila, že príliš veľa spánku môže mať taktiež vplyv na naše zdravie.

Aké je ideálne množstvo spánku?

Podľa posledných vedeckých výskumov je šesť až osem hodín spánku presne toľko, koľko potrebuje ľudské telo každú noc.

Štúdia vedcov z American College of Cardiology, sledovala spánkové vzorce takmer 2 000 účastníkov a zistila, že u tých, ktorí spali menej ako šesť hodín, a u tých, ktorí spali viac ako osem hodín, bola vyššia pravdepodobnosť hromadenia povlakov v tepnách.

Príliš málo spánku sa javí ako škodlivý faktor pre naše zdravie, ale príliš veľa spánku môže byť tiež škodlivým, “ uviedol hlavný autor štúdie Evangelos Oikonomou.

Zo záverov štúdie však napokon vyplynulo, že menej spánku bolo škodlivejším ako príliš veľa spánku. U tých, ktorí spali menej ako šesť hodín, došlo k nárastu tvorby povlakov v tepnách o 54%, zatiaľ čo u tých, ktorí spali viac ako osem hodín, došlo k nárastu o 39%.

V oboch prípadoch je potrebné brať hromadenie povlakov v krčných tepnách vážne, podľa Mayo Clinic je spojené so zvýšeným rizikom mŕtvice a iných kardiovaskulárných ochorení.

Na rozdiel od iných rizikových faktorov srdcových chorôb, ako je vek alebo genetika, spánkové návyky je možné upraviť,“ upozorňuje doktor Oikonomou.

Vedúci autor štúdie Oikonomou ďalej hovorí, že nie je veľa známych informácií o tom, prečo je tvorba povlakov v tepnách ovplyvnená spánkovými vzorcami, pretože vedci musia ešte „úplne pochopiť vzťah medzi spánkom a kardiovaskulárnym zdravím“.


Ďalej vás môže zaujímať:

Všetko, čo potrebujete vedieť o spánku!

Hluk, ktorému sme denne vystavení, môže narušiť spánok a viesť ku chronickej únave!