Úzkosť nie je iba poruchou centrálneho nervového systému, súvisí aj so zápalom v tele, tvrdia vedci v novej štúdii

Úzkosť je akútny, častý a pretrvávajúci emocionálny stav, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje kvalitu života. Odborníci odhadujú, že úzkostné poruchy postihujú asi 264 miliónov ľudí na celom svete.
úzkosť súvisí so zápalom štítnej žľazy

Zdroj: Pexels.com

Úzkostné poruchy trápia až 264 miliónov ľudí po celom svete

Mnoho ľudí sa v dnešnej dobe stretáva s krátkymi či dlhšími obdobiami úzkosti, napríklad keď zažívajú stresové situácie. Pre inú skupunu ľudí je však úzkosť akútny, častý a pretrvávajúci emocionálny stav, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje kvalitu života.

Odborníci v skutočnosti odhadujú, že úzkostné poruchy postihujú asi 264 miliónov ľudí na celom svete. Lieky proti úzkosti, ktoré sa zvyčajne zameriavajú na centrálny nervový systém, môžu byť užitočné, často však nezabezpečujú trvalú úľavu.

Nová štúdia vedcov z kyjevskej City Clinical Hospital naznačuje, že úzkostné poruchy môžu prameniť, aspoň čiastočne, z nesprávneho fungovania endokrinného systému tela.

Výsledky ukazujú, že zápal štítnej žľazy je spojený s úzkostnými poruchami. Toto zistenie naznačuje nové možnosti liečby.

Tieto zistenia naznačujú, že endokrinný systém môže hrať pri úzkosti dôležitú úlohu. Pri vyšetrení ľudí s úzkosťou by lekári mali brať do úvahy aj štítnu žľazu a zvyšok endokrinného systému, nielen nervový systém, “ uviedla Juliya Onofriichuk, vedúca autorka štúdie.

Zápal štítnej žľazy súvisí s úzkosťou

Vedci zahrnuli do štúdie 29 mužov a 27 žien vo veku 31-34 rokov, všetci mali diagnostikovanú úzkosť a všetci mali aj záchvaty úzkosti.

Pomocou ultrazvuku vyšetrili štítnu žľazu účastníkov šúdie a tiež im zmerali hladiny dôležitých hormónov štítnej žľazy, T4 a T3.

Vedci zistili, že štítna žľaza u ľudí s úzkostnými poruchami vykazovala známky zápalu. U týchto osôb tiež zistili protilátky proti štítnej žľaze.

Aj keď mali účastníci štúdie štítnu žľazu zapálenú, nebola výrazne nefunkčná. Ich hladiny T4 a T3 boli mierne zvýšené, ale zostali v normálnom rozmedzí.

Vedci následne nasadili ľuďom 14-dňovú liečbu, ktorá úspešne zmiernila zápal štítnej žľazy. Akonáhle zápal ustúpil, mali jednotlivci podľa testov, ktoré vedci vykonali, nižšiu úroveň úzkosti.

Počas štúdie nebola skúmaná úloha pohlavných hormónov a hormónov nadobličiek pri úzkosti, hoci iný výskum zaznamenal možný vplyv aj týchto látok. Aj napriek tomu objavy vedeckého tímu poskytujú novú nádej ľuďom s úzkosťou.

Liečba úzkosti môže byť účinnejšia, ak zohľadní úlohu endokrinného systému. Nová štúdia naznačuje, že úzkosť nie je výlučne iba poruchou centrálneho nervového systému.


Ďalšie zaujímavé články k téme:

7 príznakov úzkosti, ktoré by ste rozhodne mali poznať!

Kedy môže byť priberanie či chudnutie zapríčinené štítnou žľazou?