Trumpov koronavírus: Tento detail vzbudil u lekárov podozrenie, že ochorenie COVID-19 môže byť u Donalda Trumpa vážne!

Detail, ktorý znepokojil lekárov, ktorí sa priamo nezúčastňujú na lekárskej starostlivosti amerického prezidenta Donalda Trumpa, sa týka steroidu dexametazónu, ktorý Trumpovi podávajú v nemocnici.
Donald Trump má COVID-19

Zdroj: Flickr.com

Donald Trump sa lieči z COVID-19 v nemocnici

Americký prezident Donald Trump vo videu, ktoré tweetoval v nedeľu večer, uviedol, že „dostáva vynikajúce správy od lekárov.“

Ľudia blízki prezidentovi vydávajú podobné aktualizácie od chvíle, keď vo štvrtok neskoro večer vyšlo najavo, že diagnóza COVID-19 bola potvrdená aj Trumpovi a jeho manželke.

V sobotu líder väčšiny amerického senátu Mitch McConnell uviedol, že mal „skvelý hovor“ s Trumpom, ktorý „znie dobre a tvrdí, že sa cíti dobre“.

Existuje však jeden detail, ktorý znepokojil lekárov, ktorí sa priamo nezúčastňujú na lekárskej starostlivosti amerického prezidenta. Sean P. Conley, lekár z Bieleho domu, ktorý lieči prezidenta, uviedol, že Trump začal s užívaním steroidu dexametazónu.

"Prezident v priebehu svojej choroby zažil dve epizódy prechodného poklesu saturácie kyslíka. Diskutovali sme o dôvodoch tohto problému a o tom, či vôbec zasiahneme," uviedol v nedeľu Conley podľa Newsweeku.

Brian Garibaldi, riaditeľ Johns Hopkins Biocontainment Unit, ktorý lieči Trumpa, v nedeľu tiež uviedol:

Začali sme liečbu dexametazónom a prvú dávku z toho dostal včera. Naším plánom je v tom pokračovať. “

Čím liečia Donalda Trumpa z koronavírusu?

V júlovom vydaní New England Journal of Medicine vyšli výsledky štúdie z Oxfordskej univerzity o účinkoch dexametazónu.

Po vyšetrení takmer 6500 pacientov s COVID-19 vedci zistili, že dexametazón znižuje úmrtia pacientov na umelých plúcnych ventilátoroch o jednu tretinu a u pacientov, ktorí dostávajú iné formy kyslíka, znížil liek úmrtnosť o jednu pätinu.

Avšak tí, ktorým bol podaný dexametazón, ale nedostávali respiračnú liečbu, zomierali častejšie ako pacienti s podobnými prípadmi, ktorým tento liek nebol podaný, informoval The New York Times v čase zverejnenia štúdie.

Na základe týchto zistení Národný inštitú zdravia (National Institutes of Health's) „odporúča nepoužívať dexametazón na liečbu liekom COVID-19 u pacientov, ktorí nevyžadujú prísun kyslíka.“

A to je presne ten detail, ktorý mnohých lekárov znepokojil a priniesol otázky o skutočnom zdravotnom stave Donalda Trumpa.

Amesh Adalja, špecialista na infekčné choroby na Univerzite Johnsa Hopkinsa, pre agentúru Reuters povedal:

Dexametazón podávame pacientom, ktorí potrebujú doplnkový kyslík.“

Iní, ktorí už predtým užívali dexametazón, tvrdia, že je to „droga, ktorá vám vážne mätie myseľ“, tvrdí profesorka Stanfordského práva Michele Dauberová.

Po operácii mozgu som bola liečená dexametazónom,“ tweetovala. „Nemal by pri vykonávať právomoci kancelárie prezidenta, ak ho užíva.“

Trumpovi lekári napriek tomu tvrdia, že by mohol byť prepustený z Národného vojenského zdravotníckeho centra Waltera Reeda hneď v pondelok.


Prečítajte si aj:

Jennifer Aniston v rúšku prosí Američanov, aby ho nosili, Donald Trump stále verí, že koronavírus zmizne

Donald Trump radil, ako liečiť koronavírus. Lekári ihneď varovali ľudí, aby to neskúšali!