Nádejnú látku na liečbu rakoviny dostali prví pacienti, vyvinul ju česko-americký tím vedcov

Sľubná látka DRP-104 potláča rakovinové bujnenie. Vyvinul vedecký tím z ÚOCHB v spolupráci s vedcami z Univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore.
Nádejná látka na liečbu rakoviny bola podaná prvým pacientom

Zdroj: Pixabay.com

Látka potláča rakovinové bujnenie

Ústav organickej chémie a biochémie Akadémie vied ČR (ÚOCHB) informoval, že sľubnú látku na liečbu rakoviny dostali prví pacienti.

Klinické testovanie zahájila americká spoločnosť Dracena Pharmaceuticals, prvá fáza má trvať tri roky.

Látku DRP-104 vyvinul tím Pavla Majera z ÚOCHB v spolupráci s vedcami z Univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore.

"Začiatok testovania našej látky na ľuďoch je skvelá správa a dôležitý míľnik na ceste k novej liečbe pre onkologických pacientov. Na oslavy je ale ešte príliš skoro. Pred novou látkou je ešte dlhá cesta a rad prekážok. To, že sa dostane úspešne až do cieľa, nie je zďaleka isté, "povedal vedec Pavel Majer z ÚOCHB.

Podľa vedcov látka DRP-104 uvoľňuje v nádoroch antimetabolit DON, ktorý zastavuje bunkový metabolizmus glutamínu, látky, ktorá je kľúčovým zdrojom dusíka, ktorý potrebujú k rastu rakovinové bunky.

Látka DRP-104 potláča rakovinové bujnenie. Glutamín je síce zdrojom dusíka aj pre zdravé bunky, vedcom sa však tento "problém" podarilo vyriešiť a zabezpečiť, aby v zdravom tkanive zostala liečebná látka neaktívna.

Podľa vedcov je nádejná najmä kombinácia tejto liečby s takzvanou imunoterapiou, ktorá je určená na posilnenie imunitnej reakcie organizmu voči nádoru.

Rakovinové bunky využívajú rad spôsobov, ako oklamať bunky imunitného systému a uniknúť ich pozornosti. Pri imunoterapii sa teda pacientom podávajú PD-1 protilátky.

Cielia na posilnenie imunitnej reakcie organizmu, aby si s rakovinovými bunkami mohol poradiť.

Ústav organickej chémie a biochémie Akadémie vied ČR uviedol, že prvotné testy na zvieratách ukázali, že pri použití novej liečebnej látky sú metabolicky strádajúce bunky na PD-1 protilátky citlivejšie, vďaka čomu má imunoterapia oveľa lepší efekt.

"Než sa potenciálny liek dostane do fázy klinických testov na ľuďoch, musí prejsť dlhou cestou a mnohými čiastkovými skúškami. Väčšine kandidátov sa to nikdy nepodarí. Začatie klinických testov je tak samo o sebe veľmi vzácny úkaz a výraz veľkej dôvery k tejto látke. Sme pyšní, že sa niečo také podarilo ďalšej látke vymyslené v našom ústave, "povedal k pokroku riaditeľ ÚOCHB Zdeněk Hostomský.

Firma Dracena Pharmaceuticals od ÚOCHB a Univerzity Johnsa Hopkinsa zakúpila licenciu na vývoj týchto látok pre liečbu rakoviny.


Prečítajte si aj:

Rakovinu jej diagnostikovali v 14-tich, teraz ako vedkyňa pomáha onkologickým pacientom po boku lekárky, ktorá ju liečila!

Strážni anjeli existujú! Reportérke diagnostikovali rakovinu vďaka e-mailu od diváčky, ktorá si všimla zvláštnosť na jej krku