Olivia Newton-John otvorene o živote s rakovinou prsníka: Rozhodla som sa, že to nebudem vnímať ako boj, pretože nemám rada vojnu

Herečka a speváčka Olivia Newton-John prehovorila o svojej diagnóze. Má štvrté štádium rakoviny prsníka.
Olivia Newton-John má 4.štádium rakoviny prsníka

Olivia Newton-John | Zdroj: Facebook.com

Rakovina prsníka sa vrátila trikrát

Olivia Newton-John, ktorá má rakovinu prsníka, tvrdí, že sa odmieta pozerať sa na túto chorobu ako na niečo, s čím musí „zápasiť“ alebo „bojovať“.

Nemá rada tieto slová na opísanie jej každodenného života s rakovinou.

Herečka a speváčka je aktuálne v štvrtom štádiu rakoviny prsníka. Choroba jej bola diagnostikovaná po tretíkrát za posledných 28 rokov.

Olivii Newton-John, známej najmä pre jej úlohu stredoškoláčky Sandy v legendárnom muzikále Pomáda, diagnostikovali rakovinu prsníka prvýkrát v roku 1992, krátko po smrti jej otca.

Keď sa zákerná rakovina vrátila v roku 2013, jej staršia sestra Rona práve zomrela. V oboch prípadoch bola ešte stále šokovaná žiaľom. Návrat rakoviny v roku 2017 už však ,podľa jej slov, nebol neočakávaný.

V rozhovore pre The Guardian povedala, že sama seba nevidí ako „chorú“.

"Nevnímam sa ako chorá na rakovinu. Rozhodla som sa, že to nebudem vnímať ani ako boj, pretože nemám rada vojnu. Nerada bojujem, nech je to kdekoľvek - či už je to vonku, alebo skutočná vojna v mojom tele. Rozhodla som sa, že to tak nebudem vidieť. Chcem svoje telo zdravé a dostať ho späť do rovnováhy. Súčasťou toho je aj váš mentálny postoj k chorobe, “ uviedla v rozhovore.

Emočné zdravie pomáha zvládnuť chorobu

Fakt, že sa 72-ročná herečka a speváčka rozhodla pre iný prístup, ako pre tradičný „boj“ , je jej osobnou voľbou. Samotný pohľad na diagnózu rakoviny však môže vytvoriť výrazne odlišnú skúsenosť s rakovinou a jej vplyve na ľudské telo.

"Vieme z viacerých štúdií, že emočné zdravie a kvalita života súvisia s prežitím choroby, čo znamená, že lepšia kvalita života je spojená so zvládnutím choroby a lepšími výsledkami. Práca na vašom emočnom zdraví, vašom fyzickom blahobyte a vašom sociálnom prostredí je dôležitá. Mali by ste sa tiež pokúsiť viac venovať činnostiam, ktoré vám prinášajú radosť, “ vysvetľuje doktorka Dana Chase, gynekologicka a onkologička z Arizony pre SurvivorNet.

Urobte si zoznam koníčkov alebo vecí, ktoré robíte radi robíte, a dovoľte ľuďom, ktorých máte radi, aby boli okolo vás a pokúste sa ich čo najviac začleniť do svojho života.

Ak si doprajete čas na aktivity a ľudí, ktorých máte radi, pomôže vám to zlepšiť náladu, vďaka čomu môže byť vaša cesta vpred o niečo ľahšia.


Mohlo by vás zaujímať:

Metastázy rakoviny prsníka prezradí bolesť v ramene!

Ako vzniká rakovina?