10 varovných signálov, že vás netrápi len "depka", ale ozajstná depresia!

Depresia je závažné psychické ochorenie, ktoré vedie k pocitom smútku, beznádeje, k strate prežívania radosti či energie.
príznaky depresie

Zdroj: Pexels.com

Koho z nás občas neprepadne zlá nálada alebo pocit, že všetko, čo robíme, je k ničomu? Takéto stavy ale väčšinou prejdú samy od seba. Na rozdiel od choroby, ktorá sa hlási rôznymi príznakmi. Ako spoznať depresiu?

10 príznakov depresie

1. Prežívate nočné mory

Z času na čas má problémy so zaspávaním asi každý, ale ak vás už dlhšiu dobu trápii nespavosť, alebo sa každú noc budíte kvôli desivým nočným morám, záchvatom úzkosti či paniky, neberte to na ľahkú váhu a radšej vyhľadajte odbornú pomoc.

2. Buď nejete alebo sa prejedáte

Niektorí ľudia problémy "zajedajú", u iných sa pre zmenu chuť k jedlu úplne vytratí. V prvom prípade sa k nepríjemným pocitom pridajú ešte výčitky z množstva skonzumovaného jedla, v tom druhom mozog trpí nedostatkom živín, čo len prispieva k zhoršeniu celkového duševného stavu.

3. Trpíte nevysvetliteľnou únavou

Ráno vám zazvoní budík a vy nie ste schopní vyliezť z postele? Ste totálne bez energie a nemáte ani silu vystrčiť nohy spod periny?

U ľudí trpiacich depresiou sa tieto pocity dostavujú aj v dňoch, kedy si môžu pospať (napríklad cez víkend). Imunitný systém je v tomto prípade dlhodobo oslabený, čo môže viesť k jednoduchšiemu vzniku chorôb.

4. Zabúdate a hľadáte slová

Stáva sa vám, že zúfalo hľadáte slová, alebo si nemôžete vybaviť informácie, ktoré vás predtým napadali úplne pohotovo?

Depresia spôsobuje, že mozog nefunguje tak, ako by mal, a práve zhoršená pamäť býva jedným z častých symptómov nastupujúceho ochorenia.

5. Bezdôvodne sa bojíte

Úzkostné stavy sú typické pre väčšinu pacientov s depresiou. Môžete tiež pociťovať neustálu nervozitu a silný vnútorný nepokoj, ktorý vám nedovolí odpočívať, a často ani dlhšiu dobu zotrvať na jednom mieste (pri jednej činnosti).

Mnohí ľudia trpiaci depresiou majú tendenciu stále dokola premýšľať nad vecami, ktoré sú mimo ich kontroly, alebo pociťujú úzkosť v miestach, kde sa nachádza väčšie množstvo ľudí.

6. Snažíte sa od všetkého utiecť

Problém nastáva vo chvíli, keď sa z občasných pokusov uniknúť realite stane pravidlo. Keď to navyše človek s alkoholom preženie, namiesto uvoľnenia prídu ešte horšie stavy.

Rovnaké riziko hrozí aj v prípade rôznych utišujúcich liekov, ktoré sa ľahko môžu stať návykovými.

7. Nedokážete sa tešiť

Svet okolo vás sa nezmenil. Máte však stále tých istých priateľov aj koníčky, rodinu a blízkych, ktorí vás majú radi. Ale zároveň cítite, že už vás nič z toho neteší tak ako predtým, a sami seba sa pýtate, kam sa podela všetka radosť.

Veľmi často sa jedná o jeden z prvých a najvýraznejších príznakov nastupujúcej depresie.

8. Vyhľadávate samotu

Nemáte na nikoho náladu a uzatvárate sa stále viac sami do seba? Podobné stavy nie sú ničím výnimočným, každý máme občas všetkého plné zuby, pokiaľ však netrvajú príliš dlho.

Máte pocit, že už sa vám ani nechce nikam chodiť, s nikým hovoriť, a robí vám dokonca problém zdvihnúť telefón? Potom zrejme nepôjde o nejaký prechodný splín, ale niečo oveľa vážnejšie.

9. Robíte si výčitky

Večná únava, apatia, chýbajúca energia, skrátka všetko nepríjemné, čo práve prežívate, vo vás možno vyvoláva silné pocity viny.

Nevytvárajte si ďalší stres a zájdite za odborníkom. Niektoré udalosti človek skrátka neovplyvní. Nie je žiadna hanba ani známka slabosti poradiť sa o veciach, ktoré sú nad naše sily.

10. Stále vás niečo bolí

Raz zápästie, druhýkrát rameno, inokedy cítite bolesť v bedrách. Depresia nespôsobí len psychické problémy, ale prejavuje sa aj vo fyzickej rovine.

Organizmus oslabený depresiou je potom oveľa citlivejší na bolesť a rôzne vonkajšie vplyvy, takže sa vo svojom tele necítite pohodlne, alebo máte pocit, že vás stále niečo bolí. Je to totiž mozog, ktorý určuje, ako naše telo zareaguje na bolesť.

Odborníci sa zhodujú v tom, že na duševnú kondíciu človeka sa z veľkej časti podpisuje jedálniček. K živinám, ktoré prispievajú k normálnemu fungovaniu nervového systému, patria B vitamíny (B1, B2, B3, B6, biotín alebo kyselina listová), vitamín C a horčík.


Prečítajte si tiež:

10 otázok o depresii, odpovedá psychológ

Aký je rozdiel medzi depresiou a melanchóliou?


talitemnio

Antidepresíva bez predpisu - tonzes.com Účinek se dostavil už po několika málo dnech - lepší nálada, chuť do života, klidnější spánek a usínání. Určitě pomůže v těžším období na blbou náladu a mírné deprese. Mne pomohlo toto.