Prečo sú beta-glukány tak veľmi dôležité pre naše telo?

Azda nikdy nebolo aktuálnejšie dbať na zvýšenie našej imunity a chrániť sa pred respiračnými ochoreniami či vírusmi akéhokoľvek druhu. O svoje zdravie by sme sa však mali starať počas celého roka, nielen v hodine dvanástej. Priaznivé účinky beta-glukánov nie sú žiadnou novinkou, avšak len málokto si uvedomuje, prečo sú pre náš organizmus viac než potrebné. 100 % prírodný a vstrebateľný beta-glukán obsahuje neoglucan®tinktúra, ktorej účinky potvrdzuje aj MUDr. Daniela Halmová.
Beta-glukány v Hlive ústricovej

Zdroj: súkr.archív

Beta-glukány – najznámejšie prírodné imunostimulátory na svete

Beta-glukány sa viac ako 60 rokov intenzívne skúmajú pre svoje protinádorové a imunostimulačné vlastnosti. V Japonsku sa dokonca už 40 rokov používajú ako liečivo na podporu imunitného systému.

Ich podstata spočíva v tom, že stimulujú makrofágy (imunitné bunky), ktoré pohlcujú patogény (vírusy a baktérie) a zároveň „hovoria“ iným imunitným bunkám, aby zaútočili.

Beta-glukány taktiež štartujú lymfocyty, ktoré sú dôležitou súčasťou bielych krviniek a sú prirodzenými ničiteľmi vírusov a baktérií, teda votrelcov pre naše telo.

Zjednodušene, ak máme málo bielych krviniek, sme pre nich vhodným terčom. Keď začnete beta-glukány užívať, trvá približne 3 dni, pokiaľ sa dostanú do celého organizmu.

Preto je dôležité ich užívať pravidelne pre dosiahnutie čo najlepších účinkov.

Naše telo ich nedokáže vyprodukovať samo

A preto ich musíme prijímať konzumáciou napr. pekárskeho droždia, obilných výrobkov (jačmeň, ovos, raž, pšenica) či medicínskych húb.

Našťastie nemusíme chodiť ďaleko, pretože v našich zemepisných šírkach je takou hubou Hliva ustricová.

Hlivu ustricovú si mnoho ľudí spája najmä s gastronómiou, v ktorej sa teší veľkej obľube kvôli svojej vysokej nutričnej hodnote.

Predovšetkým však obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok s liečivými účinkami, vďaka čomu ju už v starovekej Číne nazývali „božský kvet“.

Hliva ustricová obsahuje vysoké percento beta-glukánu, a to 60-65 % na sušinu plodníc. Okrem toho aj uhľohydráty (50-60 %), proteíny (19-30 %), esenciálne aminokyseliny (okrem tryptofánu), vitamíny (B1, B2, B3, B5, B7, C) a minerály (Ca, Fe, Mg, P, K, Se, Na, Zn).

Niet pochýb, že táto medicínska huba má blahodarne účinky. Avšak jej bežnou konzumáciou nedostaneme do organizmu také množstvo beta-glukánu a iných aktívnych látok, ako pri použití zdravotne patentovaného 100 % extraktu z hlivy ustricovej neoglucan®tinktúra.

Obsahuje aj vitamín C a zinok. Špecifikom tejto tinktúry je tiež samotný proces prípravy – zreje 6 mesiacov, čím sa dosiahne synergický účinok všetkých aktívnych látok Hlivy ustricovej, vrátane samotných beta-glukánov.

Pri pravidelnom a dlhodobom užívaní sa rýchlo naštartuje prirodzená obranyschopnosť organizmu pri odolávaní voči rôznym vírusom a baktériám, ktoré na nás v tomto čase striehnu.

Mám rada tento výrobok z viacerých dôvodov a jedným z nich je hlavne prirodzená podpora imunity hneď na začiatku tráviacej a dýchacej sústavy, ktorá je bránou pre vstup vírusov či baktérií – práve slizničná imunita v oblasti nosohltanu je kľúčová pre rýchlu reakciu organizmu proti infekcii. Neoglucan rýchlo pôsobí práve tu, ľahko sa užíva, a preto sa nám osvedčil hlavne v akútnom (skorom) štádiu respiračných infekcií, ale aj pri dlhodobej podpore imunity,“ argumentuje MUDr. Daniela Halmová, všeobecná lekárka.

Klinické štúdie o účinkoch beta-glukánov

U športovcov nadmerná fyzická záťaž častokrát zvýši riziko ochorenia horných dýchacích ciest, ako sú bolesť hrdla, kašeľ, zápaly alebo infekcie.

Podľa klinickej štúdie publikovanej v Journal of Sports & Science Medicine, dlhodobé používanie beta-glukánov pomáha predísť týmto ochoreniam.

Štúdia bola zrealizovaná na 75 bežcoch maratónu (35 mužov a 40 žien) vo vekovej kategórii 18-53 rokov. Títo bežci 4 týždne pravidelne užívali 250 mg – 500 mg beta-glukánu.

Po mesiaci užívania zaznamenali značný úbytok problémov s dýchacími cestami, lepšie celkové zdravie a lepšiu náladu.

Vedecká štúdia od známeho českého botanika Václava Vetvičku potvrdila, že dvojtýždňové užívanie beta-glukánov pomáha znížiť nepriaznivé symptómy chrípkových ochorení.

Beta-glukány Neoglucan

Zdroj: súkr.archív

Štúdia taktiež ukázala, že pravidelné užívanie beta-glukánov pomáha nielen znížiť symptómy, ale aj uľahčiť priebeh ochorenia.

Samotnú Neoglucan tinktúru či balenie 100 % vitamínu C v práškovej forme, alebo sadu týchto dvoch produktov si môžete zakúpiť na neoglucan.sk. Okrem toho za touto slovenskou značkou stoja tí istí odborníci ako v Bielej Perle.