Neurológ: Úzkosť a stres zaháňame v dobe pandémie COVID-19 zbytočnými nákupmi!

Kvôli úzkosti a stresu v čase pandémie COVID-19 nakupujú ľudia viac vecí, než chcú a potrebujú. Nakupovanie nám vytvára okamžité uspokojenie, ktoré je tak trochu falošné.

zbytočnými nákupmi zaháňame úzkosť a stres | Zdroj: piqsels.com

Nakupovanie sa môže stať aj závislosťou

Mnohí ľudia utekajú k nákupom pred svojimi problémami. Nakupovanie sa môže stať aj závislosťou, hoci ako duševná choroba ho zatiaľ medzinárodne používaný diagnostický manuál duševných porúch americkej psychiatrickej spoločnosti neeviduje.

Podľa experta na aplikovanú neurológiu doktora Antonia Ruiza, však nakupovaním dosiahneme úľavu a cítime sa lepšie len na krátky čas.

"Tiež zvyšujeme pocit vlastnenia a identifikujeme sa s určitou sociálnou skupinou, aj preto sa cítime lepšie," vysvetlil s tým, že tento pocit uspokojenia nás rýchlo prejde.

Blížia sa Vianoce a reklamy sú plné výrazov ako "využite príležitosť", "získajte to". Majú jediný cieľ, aby v nás prebudili potreby, ktoré v skutočnosti nemáme.

Podľa neurológa pandémia tento rok vytvorila atmosféru nestability a pochybností, ktorá nás môže viesť k presvedčeniu, že potrebujeme veci, ktoré v skutočnosti nepotrebujeme.

"Sme v situácii, keď trávime pred obrazovkami (počítačov i televíziou) viac času ako inokedy. To nás spolu so stresom a stimulmi zvonku vedie k myšlienke, že malým nákupom utíšime našu úzkosť, "hovorí Ruiz.

Nie všetci máme tieto impulzy pod kontrolou, sú ľudia, ktorí nutkanie k nakupovaniu nedokážu ovládať.

"Táto činnosť stimuluje rovnaké časti mozgu ako konzumácia alkoholu," uviedol expert na aplikovanú neurológiu.

Tento rok musíme brať do úvahy ďalšie špecifikum, a tým je väčšia sociálna izolácia. Ako spoločenské bytosti môžeme v nákupoch nachádzať istý spôsob komunikácie s ostatnými.

"Keď si napríklad všetci moji priatelia kúpia nejaký výrobok a stále o ňom hovoria, môžem cítiť potrebu si ho tiež kúpiť, aby som bol s nimi v kontakte," vysvetľuje neurológ Ruiz.

Ďalším nebezpečenstvom je, že k väčšine nákupov teraz používame platobné karty.

"Všetci máme averziu k strate, ale pri platbe kartou hneď nevidíme, o koľko peňazí sme prišli," upresnil Ruiz.

Podľa neho je to akýsi druh "umenia kamuflovať stratu". Nie je totiž pre človeka ten istý poct zaplatiť 50 eurovou bankovku a priložiť kus plastu k zariadeniu alebo vyťukať číslo na internete.

Ako sa vyhnúť nutkaniu nakupovať?

  1. Uvedomte si, že sme v situácii, v ktorej vládne stres.
  2. Zvážte, čo skutočne potrebujete, a čo je len rozmar.
  3. Nastavte si finančný rámec súčasnej situácie: spíšte zoznam príjmov a výdavkov a predstavte si scenár na pol roka dopredu.
  4. Môžete tiež kúpiť darček pre niekoho, koho máte radi, než samy pre seba.
  5. Rovnako si môžete vybrať výrobok a počkať 12 alebo 24 hodín, než ho kúpite, aby ste sa vyhli impulzívnemu nákupu.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako lepšie fungovať s mesačným rozpočtom domácnosti?

Psychológ radí: Ako prežiť predvianočný stres bez ujmy