Psychológ radí: Ako prežiť predvianočný stres bez ujmy

Vianočný čas - čas zázračný, ale často skôr stresový. Spojený s finančnými ťažkosťami, zháňaním darčekov, hektického naháňania sa, nakupovania, varenia, pečenia, upratovania, ozdobovania - s cieľom, aby sme Vianoce mohli v kľude a komforte prežiť.

tipy_vianocna_pohoda Zdroj foto: Shutterstock.com

Poslenná spoved a sú to Vánoce, snah sa roztopev a voda šlopoce, sedzím v kuchyni a nohy mám na stole, čakám na Ježiška a popíjam božolé.“ Slniečko, Božolé

Záver môže byť však napätie, úzkosť, stres, depresia, konflikty a únava väčšia ako pred samotnými sviatkami. Ako znížiť stres z predvianočného nakupovania?

Organizácia času a aktivít

Vianoce sú známe ako obrovský konzument času so všetkými svojimi úlohami – kupovanie darčekov, ich balenie, zdobenie domu,varenie. Skúste si úlohy naplánovať a neodkladať tieto úlohy na neskôr. Urobte si zoznam darčekov či nákupu, aby ste nemuseli bezcieľne chodiť hodiny a hodiny po obchodoch a nakupovať. Natlačenie všetkých povinností ohľadom Vianoc do krátkeho času tesne pred Vianocami môže byť skutočne nadľudským výkonom. Základom by mala teda byť organizácia času, položiek a aktivít – čo a kedy nakupovať, ako nakupovať (kamenný obchod, online), prípadné vytvorenie zoznamu aktivít a darčekov, ktoré treba kúpiť. Organizácia času a aktivít je v dnešnej dobe úplným základom boja proti stresu.

Finančné ťažkosti

Vianoce tlačia na naše peňaženky, čo sa týka darčekov, jedla, či spoločných posedení s priateľmi a pod. Dôležité je nenechať Vianoce, aby nás finančne zruinovali. Pred nákupmi je potrebné premyslieť si a urobiť zoznam, čo je potrebné kúpiť a prispôsobiť sa realisticky hrúbke peňaženky a ušetriť, kde to je možné (online nákupy, nákupy počas roka).

Nie je žiadnym novým trikom rada, aby sme nenechávali nákupy na poslednú chvíľu a snažili sa nakúpiť či už darčeky alebo potrebné veci ešte pred nástupom Vianoc, nakoľko sa obchody stanú predvianočným bojiskom. Ideálom je nákup darčekov počas roka alebo online, čo má často spojitosť aj s nižšími výdavkami. Nakupovanie online vám tiež skráti čas a úlohy budú viac zvládnuteľné.

Výber dokonalého darčeka

Najväčší stresor Vianoc. Ako si pomôcť pri výbere darčeka? Sledujte a počúvajte poznámky členov rodiny či priateľov, čo ich zaujíma alebo čo by chceli, tzn. vyberajte darčeky podľa záujmov daného človeka. Aj peniaze sú darček a dovoľujú ľuďom kúpiť si a vybrať, čo chcú. Ak máte širokú rodinu, kúpa darčekov môže byť ďalším stresorom: môžete zmeniť kupovanie darčekov v rodine či medzi priateľmi návrhmi: nakupujme darčeky iba pre deti, stanovte cenový limit na darčeky.

Varenie

Varenie počas Vianoc je do istej miery aj zábavou, ale zároveň je aj únavné – ale nemalo by zatieniť Vianoce samotné. Ak máte hostí a zisťujete, že úloh je na vás veľa, skúste zapojiť do týchto prác aj ostatných členov rodiny.

Rodinný stres

Čas strávený s rodinou počas Vianoc môže viesť ku konfliktom, slzám, napätiu až k tichej domácnosti. Aj v tomto smere sa odporúča nevytvárať si zbytočne veľké očakávania a byť realistickí. Nie sme dokonalí, druhí nie sú dokonalí, snažme sa to prijať a nenechajme si pokaziť deň. Pri snahe zachovať si kľud je dôležité vyhýbať sa riskantným konverzáciám či témam - a hlavne alkoholu - ktorý môže vyprovokovať hádky. Radšej sa venujte rôznym iným záležitostiam ako hrám, filmom, prechádzkam či rôznym aktivitám. Ak cítite, že ste na hrane stresu či výbuchu, odstúpte od situácie, urobte zopár hlbokých nádychov a snažte sa racionálne prehodnotiť situáciu a relaxovať.

Ak už nemôžete urobiť nič iné  rámci rodiny, aspoň sa uistite, že stres, napätie a depresia sú typické pre tieto dni a sú normálne. Redukovať stres môžete aj nasledovne: neočakávajte zázraky. Ak máte konflikty s členom rodiny,  Vianocami nezmiznú. Vyhýbajte sa však spúšťačom stresu a konfliktu. Využite relaxačné techniky na uvoľnenie (hlboké dýchanie, autogénny tréning). Členovia rodiny po jedle často skĺzavajú do diskusií a z nich do konfliktov. Lepšie je zorganizovať po jedle nejaké aktivity, ktoré tomu zabránia. Ľudia v strese siahajú po alkohole, cigaretách a drogách – a problémy sa ťažko riešia pod ich vplyvom.



Predvianočné drobnosti

Ako mnohé skutočnosti spojené s Vianocami, aj tieto drobnosti sa týkajú prípravy na Vianoce a ich skoršej realizácie ako písanie kariet, dekorácia, balenie a pod. Kúpte aj niečo “extra“, ak by sa vám niečo vyskytlo a budete potrebovať rýchlo darček (čokolády, apod.).

Tento čas býva často spojený s množstvom požiadaviek od rodiny či priateľov.  Môžu do toho vstúpiť pracovné večierky. Aj v tejto oblasti sa odporúča organizovať si čas, aby sa stretania neprekrývali. Tiež je otázne, či musia byť všetky tieto stretnutia natlačené do niekoľkých dní priamo počas Vianoc.

Zachovať stres na rozumnej hladine počas tohto obdobia zahŕňa: striedmosť – vyhnite sa prejedaniu aj prílišnému pitiu alkoholu - prevencia je vhodnejšia ako znášanie následkov. Svoje požiadavky na Vianoce vložme do rozumných hraníc.

Dostatok spánku: snažte sa naplánovať si „normálny“ čas na spánok.

Hýbte sa: podporuje zachovanie si energie a kondíciu, nevynechávajte svoje pravidelne zaužívané dobré zvyky.

Užívajte si: užívajte si všetko, hlavne výborné vianočné jedlo, ale v striedmosti, lebo ako sa vraví, všetkého veľa škodí.

Vianoce by mali byť sviatkami pokoja a oddychu. Ako budú vyzerať naozaj je úplne závislé od nás a od našich túžob, potrieb, nárokov a uvažovania.

Použitá literatúra:

  • DILLNER, L.: The ultimate guide to surviving Christmas. In The Guardian [online]. Dostupné na internete: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/dec/07/ultimate-guide-to-surviving-christmas

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu. 
Parkernicholes

Ahoj! Ak hľadáš tipy na to, ako prežiť predvianočné obdobie v psychickej pohode, tu je niekoľko možností:

Plánovanie a organizácia: Vyhnite sa stresu tým, že si urobíte zoznam úloh a plánov nevyhnutných úloh. Tým, že si rozložíte úlohy na celé obdobie, môžete si udržať prehľad a zabrániť pocitu preťaženia.

Relaxačné cvičenia: Pravidelné cvičenie a meditácia môžu pomôcť uvoľniť stres a zlepšiť náladu. Skúste napríklad jogu, Tai Chi alebo cvičenia dýchania.

Zdravá strava: Snažte sa jesť zdravo a vyvážene, aby ste si udržali dostatok energie. Vyhnite sa nadmernému príjmu cukru a alkoholu, ktoré môžu zhoršiť náladu. www.myinsite.biz

matka88

haha, prosi, nie, este sem netahajte Vianoce, ved to je este brutalne daleko! :D som rada, ze uz je po nich, ten stres a vsetko, to nemusim. radsej ozaj tu velku noc:)