Zložky v kozmetike: Ktoré zdraviu pleti prospievajú najviac a prečo?

Denno-denne sa na celom svete predá nespočetné množstvo kozmetických prípravkov, ktoré si kupujeme s cieľom podporiť svoju krásu a zdravie pleti. Už dávno neplatí, že starostlivosť o pleť je výsostnou záležitosťou žien.
prospešné zložky v kozmetike

Zdroj: Pixabay.com

V tejto modernej dobe si aj muži potrpia na svojom vzhľade, preto im očné alebo pleťové krémy nie sú vôbec cudzie. No pri výbere správnej kozmetiky pre náš typ pleti môžeme natrafiť na menší problém – na trhu je totižto veľké množstvo prípravkov, rôznych značiek a účinkov, v dôsledku čoho je komplikované vybrať si správne produkty, ktoré by nám vyhovovali.

No viac, než na obal produktu, mali by sme sa zamerať na zložky, ktoré sú v prípravkoch obsiahnuté.

Ak je vaša pleť vypriahnutá ako Sahara, tak by ste jej mali dať napiť a dopriať viac hydratácie prostredníctvom hydratačných prípravkov.

Keď sa na vašej tvári objavili prvé vrásky, mali by ste pomocou správnych prípravkov prispieť k vyhladeniu pleti a vyplneniu samotných jemných línii.

Pri akné je dôležité podporiť jeho liečbu prostredníctvom správnych zložiek, medzi ktoré patrí napríklad kyselina salicylová či rôzne AHA a BHA kyseliny, ktoré zároveň pomáhajú redukovať rozšírené póry.

Poďme sa však spolu pozrieť na najúčinnejšie zložky v kozmetike, ktoré sú vhodné pre našu pleť.

Aloe vera

Začneme prírodnou zložkou, ktorá bola a rovnako aj je obľúbená medzi našimi babičkami. Platí, že ak si sami nepestujete túto rastlinu, tak akoby ste ani neboli.

Aloe vera je totižto jednou z najbežnejšie používaných rastlín pri kožných problémoch.

Jeho listy produkujú gél, ktorý je bohatý na vitamín A, C, E a B12. Disponuje protizápalovými vlastnosťami, ktoré dokážu znížiť bolesť alebo opuch po poranení (napr. pri reznej rane).

No protizápalové účinky oceníte aj v prípade, že sa na vašej pleti objavuje bolestivé akné. Aloe vera však tiež pomáha spomaliť proces starnutia pleti, nakoľko sa vyznačuje aj antioxidačnými účinkami.

Tieto účinky tiež pomáhajú pokožku chrániť pred UV žiarením a tiež pred oxidačným stresom. Aloe je z väčšej časti tvorené vodou, preto nemôžeme pochybovať ani o jeho hydratačných účinkoch, ktoré ocení predovšetkým suchšia pleť.

S dostatočnou hydratáciou sa spája aj redukcia vrások, vypnutie pleti, jej rozžiarenie a spevnenie.

Aloe môžeme zaradiť medzi kaktusovité rastliny, ktoré sú nenáročné na pestovanie, preto by ste mali aj vy zvážiť jej pestovanie vo svojej domácnosti.

Účinky tejto rastliny by pre vás mali byť tiež skvelým dôvodom na to, prečo túto rastlinu pestovať.

Kyselina hyalurónová

HA kyselina je v podstate čírou látkou, ktorá je prirodzene produkovaná a vytváraná v našom tele. Jej najväčšie množstvo sa nachádza v našej pokožke, spojivovom tkanive i očiach.

Hlavnou úlohou kyseliny hyalurónovej v našom organizme je zadržiavanie vody a „premazávanie“ tkanív i kĺbov.

Môžeme povedať, že kyselina hyalurónová pôsobí ako špongia, ktorá dokáže naviazať veľké množstvo vody a podporiť tak hydratáciu nášho tela z vnútra.

No tiež platí, že ak naše telo využíva túto kyselinu vo veľkom množstve, časom ju môže prestať produkovať, čo vedie k jej vysušeniu.

pleťový krém zložky

Zdroj: Pixabay.com

Preto, ak máte na pleti pocit pnutia, má sivý nádych a je celkovo bez života, mali by ste zvážiť používanie prípravkov s obsahom tejto kyseliny.

HA kyselina sa spolu s kolagénom podieľa na hydratácii pokožky, tiež na jej ochrane a podpisuje sa aj pod jej mladistvý vzhľad.

Svojim pôsobením prispieva k vyhladeniu vrások, k vypnutiu pleti a jej sviežemu vzhľadu. To určite ocení úplne každý. S kyselinou hyalurónovou je pleť krásne „nabobtnaná“ a žiarivá.

Vitamín E a retinol

Naša pleť okrem dostatočnej hydratácie potrebuje občas podporiť svoju krásu aj prostredníctvom správnych vitamínov či minerálov.

Z vitamínov môžeme hovoriť o vitamíne C, ktorý je potrebný pre syntézu kolagénu, ale aj o vitamíne D, K či vitamíne E.

Práve posledný spomínaný, teda vitamín E, je tiež označovaný ako vitamín krásy. Zároveň ide o antioxidant, ktorý chráni pleť pred pôsobením slnečného žiarenia.

Pleť tiež chráni pred voľnými radikálmi, ale aj pred ďalšími negatívnymi faktormi útočiacimi na pleť z vonkajšieho prostredia.

Okrem toho má vitamín E aj zvlhčovacie a hojivé účinky, ktoré posilňujú bariéru pokožky. Ide tiež o protizápalovú látku, ktorá pleť upokojuje a podporuje jej hydratáciu.

Na druhej strane retinol, teda syntetický derivát vitamínu A, je akousi štandardnou prísadou prípravkov zameraných na starostlivosť o pokožku, na ktorej sa začína prejavovať zub času.

Retinol pomáha „meniť“ starnúce bunky na mladistvé, a tak prispieva k zlepšeniu štruktúry pokožky, k jej vyhladeniu a vypnutiu i k zvýšeniu jej žiarivosti.

Retinol je teda protistarnúcou látkou, ktorá bojuje proti nerovnomernej textúre pleti i jej nejednotnému sfarbeniu.

Oleje ako zložky v kozmetike

Kategóriou samou osebe sú oleje v kozmetike, ktoré sú už bežnou súčasťou pleťových krémov alebo odličovacích prípravkov. Dokonca môžeme povedať, že sa v posledných rokoch stali najvyhľadávanejšími v oblasti krásy.

Nielenže sa pridávajú do kozmetických prípravkov, mnohé z nich sa používajú aj samostatne. Skvelým príkladom je tea tree olej, ktorý je ideálny aj do domácich pleťových masiek, ale predovšetkým je určený na ošetrenie aknóznej pleti.

Je známy vďaka svojim silným antibakteriálnym vlastnostiam, ktoré oceníte v čase, keď sa vám na tvári objaví vyrážka.

Čajovníkový olej je tiež ideálny na zosvetlenie škvŕn po akné, na ošetrenie zapálených miest po holení, na liečbu nechtovej mykózy a skvelý je aj proti lupinám a pod.

Ďalším multifunkčným olejom je arganový olej, ktorý obsahuje veľké množstvo vitamínu E. Vďaka jeho účinkom je tento olej skvelým bojovníkom proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú predčasné starnutie pleti.

Pleť tiež hĺbkovo hydratuje a vyživuje, čím je ideálny pre ošetrenie suchšej pleti.

Netreba tiež zabúdať ani na ricínový olej, ktorý je síce oddávna používaný ako liečebné laxatívum, ani jeho účinky na pleť, vlasy či mihalnice nie sú na zahodenie.

Tento olej pomáha eliminovať množenie baktérii, vďaka čomu je účinný pri zápaloch kože a tiež pri následnom zmierňovaní nepríjemného svrbenia či jej pálenia.

Takisto je úľavou pre suchú až popraskanú pokožku, a to vďaka hydratačným a zvlhčujúcim účinkom.

Na ktorú zložku v kozmetike nedáte dopustiť? Ktorá vyhovuje vašej pleti najviac a vždy sa k nej vraciate?


Prečítajte si aj:

Čo je maskné a prečo ho môžeme označiť za novodobé akné? Ako sa starať o pleť s maskné?