Vymieranie japonskej populácie má zastaviť umelá inteligencia. Ideálnych partnerov bude hľadať algoritmus!

V minulom roku sa v Japonsku narodilo menej ako 865 000 detí, čo je historicky najmenej. Ešte v roku 2017 krajinu tvorilo 128 miliónov ľudí. Podľa vedeckých prepočtov by sa ale počet jej obyvateľov mal do konca storočia znížiť na asi 53 miliónov.
vymieranie japonskej populácie

Zdroj: pixy.org

Mladým Japoncom pomáhajú nájsť lásku, uzavrieť manželstvo a mať deti

Japonská vláda zapojí do boja proti vymieraniu populácie umelú inteligenciu. Algoritmy budú hľadať ideálnych partnerov za pomoci pokročilých analýz dát z matričných úradov a vyplnených formulárov.

Vláda chce v roku 2021 samosprávam, ktoré podobné párovanie už skúšajú, prispieť dvoma miliardami jenov. Podľa sociológov sú ale pre zvýšenie pôrodnosti potrebné iné opatrenia.

V minulom roku sa v Japonsku narodilo menej ako 865 000 detí, čo je historicky najmenej. Ešte v roku 2017 krajinu tvorilo 128 miliónov ľudí. Podľa vedeckých prepočtov by sa ale počet jej obyvateľov mal do konca storočia znížiť na asi 53 miliónov.

Miestne úrady teraz využívajú jednoduché aplikácie, ktoré zohľadňujú kategórie ako vek a príjem. Vďaka podpore vlády by po úpravách mali byť schopné párovať človeka aj podľa ich koníčkov alebo hodnôt, ktoré považujú za dôležité.

Japonská ekonomika sa potýka s dramatickým nedostatkom pracovníkov a čím ďalej tým viac je nútená privážať ich zo zahraničia, čo bolo ešte pred pár desiatkami rokov skôr výnimkou ako pravidlom.

Rovnoprávne zväzky mužov a žien sú v Japonsku vzácne

Podľa antropologičky Sačiko Horigučiové z medzinárodnej univerzity Temple, ale existujú lepšie spôsoby, ako prinútiť mladých ľudí k založeniu rodiny.

Skôr než umelá inteligencia by podľa nej zabrali lacné pôžičky. Vedkyňa sa domnieva, že čím menej mladí zarábajú, tým slabšia je ich chuť nadväzovať romantická priateľstvá a uzatvárať manželstvo.

Podľa sociológov nemajú ženy v tradičnej japonskej spoločnosti od rodiny a mužov takmer žiadnu podporu. Musia pracovať, starať sa o deti aj o domácnosť.

Zmeny sú v Japonsku pomalé a rovnoprávne zväzky mužov a žien bývajú stále skôr vzácnosťou. Práve týmto smerom by preto podľa sociológov mala vláda smerovať svoje snahy.


Mohlo by vás zaujímať:

V čase koronavírusu sa bývalí partneri dávajú dohromady viac než inokedy! Pozor na prehnanú idealizáciu, radí vzťahová terapeutka

Neustála kritika od partnera môže prispieť k rozvoju depresie, úzkosti a zvýšiť riziko predčasnej smrti, tvrdia vedci v novej štúdii