Neustála kritika od partnera môže prispieť k rozvoju depresie, úzkosti a zvýšiť riziko predčasnej smrti, tvrdia vedci v novej štúdii

Partnerstvo alebo manželstvo je vo všeobecnosti spojené s nižšou mierou predčasnej smrti, ale stres, kritika a neustála kontrola vo vzťahu môže podľa vedcov oslabiť zdravie vás, aj vášho partnera.
kritika od partnera môže prispieť  k rozvoju depresie, úzkosti a zvýšiť riziko predčasnej smrti

Zdroj: Pexels.com

Kritika voči partnerovi môže prispieť k rozvoju depresie a úzkosti

Prehnaná kritika voči partnerovi, neustála kontrola a nepríjemné správanie, je všetko, čomu sa väčšina párov chce vo vzťahu vyhnúť.

Nová štúdia však zistila, že negatívne emócie vo vzťahu nie sú len tŕňom vo vašej päte, ale môže zhoršiť zdravie vás či vášho partnera, a dokonca ovplyvniť dĺžku života.

Vedci z Lafayette College počas štúdie skúmali viac ako 3 000 ľudí v strednom veku, z ktorých takmer 2 000 bolo v dlhodobých vzťahoch.

Autori štúdie merali kvalitu partnerských vzťahov tak, že sa pozerali na mieru kritiky, ktorú účastníci dostali od svojho partnera, ako sa vo všeobecnosti cítili so svojím partnerom a iné faktory.

Vedci zistili, že neustála kritika zo strany partnera mala najvýraznejší vplyv na celkové zdravie a dĺžku života. Upozornili tiež, že takáto kritika môže podnietiť rozvoj depresie, úzkosti, stresu a osamelosti.

V štúdii British Medical Journal z roku 2012 sa zistilo, že aj mierne prípady úzkosti súviseli s predčasnou smrťou.

V inej štúdii zase autori zistili, že v strednom a staršom veku, mala „kvalita vzťahu“ väčší vplyv na dĺžku života, než to, či bola osoba vo vzťahu, alebo nie.

Tieto zistenia sú dôležité, pretože poukazujú na význam rozvíjania intervencií, ktoré sa zameriavajú na znižovanie negatívnych aspektov kvality vzťahu s manželom / manželkou alebo partnerom / partnerkou, najmä v súvislosti s kritikou v rámci vzťahu,“ uviedli v stanovisku vedci Jamila Bookwala a Trent Gaugler.

Autori štúdie uviedli, že je potrebný ďalší výskum, ktorý by presne zistil, prečo práve kritika je spojená s horším zdravím a úmrtnosťou.


Mohlo by vás zaujímať:

Šťastné partnerské vzťahy znižujú stres a zápal u žien, ktoré prežili rakovinu prsníka, zistili vedci v novej štúdii

V čase koronavírusu sa bývalí partneri dávajú dohromady viac než inokedy! Pozor na prehnanú idealizáciu, radí vzťahová terapeutka