Lockdown v okrese Nitra sa sprísňuje, v týchto prípadoch budete po novom potrebovať negatívny test!

Potvrdenie o negatívnom PCR alebo antigénovom teste, nie staršom ako 7 dní, budú obyvatelia či pracujúci v Nitre, potrebovať po novom aj v prípadoch cesty do zamestnania, prírody či sprevádzania dieťaťa.
zákaz vychádzania v okrese Nitra

Zdroj: Polícia SR- Nitriansky kraj

Epidemiologická situácia v okrese Nitra je horšia, ako bola na Orave

Kritická epidemiologická situácia v Nitre donútila vládu prijať prísnejšie opatrenia. Od pondelka 11.1.2021 od 5:00 do 29.1.2021 bude platiť v okrese Nitra sprísnený zákaz vychádzania.

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je situácia v okrese Nitre horšia, ako bola na Orave. Verí však, že Nitre pomôže plošné testovanie, ktoré sa začne už tento štvrtok, 7.1.2021.

"Je dôležité, aby pozitívne testovaní dodržiavali striktné karanténne opatrenia a so svojimi rodinami ostali doma. Zároveň tí, ktorí budú mať negatívny test, musia naďalej dodržiavať prísne epidemické opatrenia. Pri antigénovom testovaní totiž zachytávame len akútne ochorenie," upozornil minister zdravotníctva.

S plošným testovaním obyvateľov v okrese Nitra bude pomáhať aj 150 príslušníkov Ozbrojených síl SR a Ministerstvo obrany poskytne aj 15-tisíc kusov antigénových testov.

Testovanie obyvateľov spôsobom, aký bol nastavený v rámci operácie Spoločná zodpovednosť, sa opäť potvrdil ako jedno z najefektívnejších riešení v boji proti rýchlemu a nebezpečnému šíreniu ochorenia. Preto po ňom siahame aj v prípade naozaj kritickej situácie v okrese Nitra,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

Primátor Nitry Marek Hattas oznámil, že plošné testovanie v okrese bude preniehať najbližšie tri víkendy. Testovať sa začne vo veľkých fabrikách vo štvrtok (7. 1.2021) a pokračovať sa bude v piatok (8. 1.2021).

"V Nitre budeme testovať v piatok popoludní, v sobotu (9. 1.2021) a v nedeľu (10. 1.2021), a potom ďalšie víkendy. V ďalších obciach by sa malo testovať počas víkendu," priblížil.

V okrese NItra sú už sprísnené policajné kontroly, policajti kontrolujú aj ľudí, ktorí vstupujú do okresu.

Potvrdenie o negatívnom PCR alebo antigénovom teste, nie staršom ako 7 dní, budú obyvatelia či pracujúci v Nitre potrebovať po novom aj v týchto prípadoch:

  • cesta do a zo zamestnania, ktorú nemúže vzhľadom na povahu práce podľa rozhodnutia zamestnávateľa vykonávať formou home-office
  • cesta na pobyt v prírode, vrátane individuálneho športu vrámci okresu
  • cesta na výdajné miesto internetových či iných obchodov
  • cesta na účel sprevádzania dieťata

Prečítajte si aj:

6 príznakov, že ste mohli prekonať COVID-19! Nepanikárte, ale zostaňte opatrní

"Koronavírusová očista" po návrate domov: 5 vecí, na ktoré určite nezabúdajte!