6 príznakov, že ste mohli prekonať COVID-19! Nepanikárte, ale zostaňte opatrní

Druhá vlna pandémie koronavírusu urobila zo Slovenska, ktoré prvú vlnu zvládlo bez väčších problémov, jednu z najviac zasiahnutých európskych krajín. Snáď každý sa bojí. Som aj ja nakazený? Alebo už som bol? Prečítajte si návod, ako to spoznať.
príznaky, že ste mohli prekonať COVID-19

Zdroj: facebook MZ SR

Každé kýchnutie, zakašľanie, malé zaškrabanie v krku - všetko v človeku vyvoláva obavy. Nie som snáď tiež nakazený koronavírusom?

Niekedy sa zdá, že víťazstvom by pre mnohých snáď bolo, keby už boj s vírusom mali za sebou. A viete, že ste to dosť možno aj vy? Ako píše idnes.cz, podľa týchto ôsmich príznakov to môžete zistiť.

1. Únava a kašeľ

Prvým príznakom je extrémne vyčerpanie podobné ako pri chrípke a kašeľ, pri ktorom sa vám horšie dýcha. Určite viete, ako to je pri chrípke.

"Dobre to spoznajú športovci, napríklad bežci. Vedia, že keď im začína chrípka, musia na piatich kilometroch zastaviť dvakrát. Pri COVID-19 to môže byť až štyrikrát tak vysiľujúce, "približuje lekár Adam Spivak.

Vy sami sa poznáte najlepšie, viete ako reagujete na bežné prechladnutie. Porovnajte to.

2. Strata čuchu

Neschopnosť užiť si jedlo alebo akúkoľvek vôňu prichádza znenazdania a v plnej sile. Nie je to teda tak, že máte plný nos a teda ucítite napr. korenisté jedlo až po dlhej chvíli.

Stratu čuchu si môžete otestovať tak, či cítite niektoré celkom bežné potraviny vo vašej kuchyni.

3. Pacienti všade okolo

Ak sa stretávate s ľuďmi, ktorí touto chorobou už prešli a je ich viac, je pravdepodobné, že ju máte tiež za sebou.

"Mnoho ľudí nevykazuje žiadne symptómy, ale koronavírus je veľmi nákazlivý a ľahko sa šíri. Je teda zrejmé, že aj keď vám nič nebolo, napadol aj vaše telo, "vysvetľuje doktor Singer z Chicaga.

Nie je potrebné sa v tomto prípade vydesiť, naopak. Po nakazení by mal byť váš organizmus minimálne 90 dní voči koronavírusu imúnny.

4. Zimnica a bolesť

Prepadá vás znenazdania a rýchlo tiež zmizne. Pacienti s COVID-19 popisujú, že návaly zimnice nikdy nečakali. Za chvíľu zase zmizli, aby sa čoskoro vrátili späť.

Naviac ich často sprevádzala veľká únava svalov. Tá sa prejavuje ochablosťou, ale aj snahou sa neustále preťahovať a nenechať telo v pokoji. Niekedy všetko môže prechádzať až do bolesti.

5. Žalúdok na vode

Nie je to práve typický príznak, ale u pomerne veľkej časti pacientov sa prejavil tiež. Niektorí na nákazu nereagujú respiračnými problémami a horúčkou.

"U ľudí, ktorí boli v kontakte s ľuďmi s ochorením COVID-19, sa občas vyskytli črevné ťažkosti ako hnačka alebo žalúdočné nevoľnosti a tendencie na zvracanie," píše sa v štúdii Amerického gastroenterologického časopisu z marca tohto roku.

6. Ružové oko

Ide síce o pomerne ojedinelý symptóm, ale vedci ho už do spojenia s chorobou COVID-19 dali. Môže sa stať, že sa ráno prebudíte s takzvaným ružovým okom.

Je to nám dobre známa konjuktivitída čiže zápal spojiviek. Aj ona môže sprevádzať nákazu novým koronavírusom. Väčšinou sa tak ale stane s ďalšími sprievodnými prejavmi, hlavne s tými uvedenými v bode jedna.


Prečítajte si aj:

Čuch strácajú pri COVID-19 často mladí a bezpríznakoví pacienti. Lekári im pomáhajú s jeho návratom pomocou čuchového tréningu!

Koronavírus môže podľa vedcov blokovať signály bolesti! Človek potom nepociťuje príznaky, vírus však šíri ďalej


Carie

Podla tohto som koronu nemala, sedi na mna len treti bod, ze sa okolo mna vyskytuju ludia, ktori koronu mali alebo ktori boli v kontakte s niekym nakazenym. Ja sa na ockovanie dostanem aj tak medzi poslednymi a predpokladam ze kym pridem na radu budu take mutacie ze ta vakcina uz aj tak nebude ucinna